"Želim učiti, želim naučiti, želim znati": Splitski srednjoškolci upozorili na nekvalitetno obrazovanje

"Želim učiti, želim naučiti, želim znati": Splitski srednjoškolci upozorili na nekvalitetno obrazovanje

Ilustracija: Shutterstock

SPLITSKI srednjoškolci na Rivi su danas obilježili Međunarodni dan srednjoškolaca.

Ovaj dan obilježava se u spomen na praške studente i srednjoškolce, koji su zbog mirnog prosvjeda protiv nacističke okupacije svoje zemlje, održanog 17. studenog 1939. godine strijeljani bez suđenja.

Međutim, današnje srednjoškolce muče drugačiji problemi, pa su srednjoškolci na ovaj dan odlučili upozoriti javnost na nekvalitetno obrazovanje.

"Naš moto ove godine je 'Želim učiti, želim naučiti, želim znati'. Time aludiramo na to da mladi mnogo uče. Zbog sveobuhvatnog plana nauče malo, a znaju gotovo ništa", rekao nam je Koordinator udruge srednjoškolaca Marko Župa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Okupljeni srednjoškolci kažu kako su toliko pretrpani informacijama da ono što im je zapravo potrebno znati, na kraju ne nauče.

"Učenici često izgube motivaciju za radom te i ono korisno što su možda naučili, tako reći, 'ispari' im iz glave. Nama je problem što u dosta naših strukovnih predmeta uopće nemamo knjigu. Naši profesori to vade iz svugdje. Znači mi moramo naučiti napamet dvije debele bilježnice jer nema nikakvog razumijevanja. Za i najmanji kontrolni, primjerice, iz matematike, moramo ići na dodatne instrukcije. Jednostavno da se sve svede na ono bitno jer u ekonomskoj školi kemija stvarno nema veze. Zašto gubiti vrijeme", ističu splitski srednjoškolci.

Uputili su poruku profesorima, ali i svom resornom ministru Željku Jovanoviću.

"Da rade manje radi plaće, a više zbog toga da učenicima prenose znanje. Da se za mlade ljude danas stvore bolji uvjeti u zemlji, da nađemo posao, što je jako teško jer ima puno nezaposlenih. Da, ne učimo bezveze, da nismo na birou, da se osposobimo za ono što smo učili", rekli su nam splitski srednjoškolci koji se nadaju kako će uskoro stići neke promjene u hrvatskom obrazovnom sustavu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara