Žestoki prosvjedi u Skoplju: Ozlijeđena četiri prosvjednika, evakuiran predsjednik parlamenta

Video: Youtube

ISPRED makedonskog parlamenta u Skoplju sukobili su se pristaše vladajuće stranke VMRO-DPMNE i opozicijskog Socijaldemokratskog saveza. Evakuiran je predsjednik parlamenta. U neredima koji su izbili ozlijeđeno je četvero prosvjednika.

Zgrada Sobranja od jutros se nalazi pod blokadom jer ispred prosvjeduje nekoliko tisuća ljudi. Policija je između sukobljenih strana napravila tampon-zonu, ali prosvjednici jedni na druge bacaju boce i kamenje. Iz parlamenta je evakuiran njegov predsjednik Trahko Veljanoski, kojega su zastupnici spriječili da počne sjednicu. U općem kaosu ozlijeđena je zastupnica SDSM-a Vesna Bendevska, javlja RTS.

Opozicijski demonstranti protiv proračuna za sljedeću godinu i uzvikuju parole protiv premijera Nikole Gruevskog. Simpatizeri vladajuće stranke prosvjeduju zato što opozicija želi blokirati usvajanje proračuna i uzvikuju parole protiv šefa opozicije Branka Crvenkovskog.

Opozicijski zastupnici iz protesta prenoćili u zgradi parlamenta

Makedonska vlada je na sinoćnoj sjednici izglasala prijedlog proračuna, iako ga zastupnički odbori, zbog opstrukcije opozicijskih članova, nisu podržali.

Ispred Sobranja je veliki policijski kordon koji sprječava prosvjednike da se izravno sukobe, ali oni se ipak nabacuju bocama i kamenjem. Ima lakše ozlijeđenih, a napadnuta je i jedna fotoreporterka.

U parlamentu se istovremeno očekuje početak rasprave. Skupina opozicijskih zastupnika je prenoćila u zgradi, prosvjedujući protiv prijedloga proračuna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara