Žestoki sukobi oko predsjedničke palače u Jemenu, paravojsci dolazi pojačanje

Žestoki sukobi oko predsjedničke palače u Jemenu, paravojsci dolazi pojačanje

Foto: Hina

ŽESTOKI sukobi izbili su u ponedjeljak ujutro oko predsjedničke palače u jemenskoj prijestolnici Sani između snaga sigurnosti i paravojske šijitskog plemena Houthija, a predsjednik države Abd Rabu Mansour pozvao je na primirje.

Pucnjava i topnička vatra mogla se čuti na tom području. Očevici su rekli da paravojsci dolazi pojačanje, a da je predsjedničko osiguranje rasporedilo tenkove oko palače koja se nalazi na jugu Sane.

Kakao javlja RT, državna TV stanica i državna novinska agencija u rukama su paravojske koja je napala konvoj u kojem se nalazio premijer.

Snage sigurnosti i paravojska međusobno se optužuju za pokretanje sukoba, najtežih u prijestolnici otkako je u rujnu paravojska šijitskog plemena Houthija zauzela prijestolnicu.

Mansour pozvao na primirje

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Jedan vojni dužnosnik, koji je želio ostati anoniman, rekao je za njemačku novinsku agenciju dpa da je sukob počeo nakon što se ophodnja Houthija previše približila predsjedničkoj palači pa je osiguranje bilo prisiljeno otvoriti vatru.

Dužnosnik Houthija potvrdio je tu informaciju i rekao da su pripadnici paravojske djelovali u samoobrani.

Sukob je izbio dva dana nakon što je paravojska otela Ahmada bin Mubaraka, predstojnika ureda predsjednika Abdu Rabu Mansoura.

Mansour je pozvao u ponedjeljak na primirje nakon višesatnog sukoba oko palače.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara