Život mu do jučer visio o niti: "Dobre su šanse za Ostojićev potpuni oporavak"

Život mu do jučer visio o niti: "Dobre su šanse za Ostojićev potpuni oporavak"

Foto: Hina

"STANJE potpredsjednika Vlade, Ranka Ostojića značajno je bolje i dobre su šanse za potpuni oporavak" poručio je ministar zdravlja Siniša Varga uoči današnje sjednice Vlade.

"Stanje je isto kao i jučer, nije više na respiratoru, nije više na dijalizi, znači da je značajno bolje stanje nego što je bilo prije nekoliko dana, odnosno prošlog vikenda, i dobre su šanse za potpuni oporavak."

"Stanje našeg kolege i prijatelja je tijekom vikenda bilo jako kritično i iznimno opasno po život, a sada slijedi oporavak" - rekao je premijer Zoran Milanović i poželio ministru Ostojiću koji se već peti dan bori protiv sepse da što prije ozdravi.

"Na početku u svoje ime i ime Vlade želim potpun oporavak našem prijatelju i kolegi Ranku. Dakle, preko vikenda je bilo jako kritično i iznimno opasno po život, a sada je na njemu i doktorima da se potpuno oporavi i vrati na posao, ali prije svega da se oporavi i bude zdrav čovjek.", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od petka je trajala borba za život

Potpredsjednik Vlade Ostojić od petka se borio za život. Prvih je dana bio bez svijesti i priključen na aparate, no kako smo doznali jučer je došao k svijesti i bio je bolje, koliko može biti u ovoj situaciji.

Također doznajemo da su premijer Zoran Milanović kao i ministar zdravlja Siniša Varga neprekidno informirani o tijeku zdravstvenog stanja Ranka Ostojića.

Ostojić je sepsu dobio zbog apscesa - gnojne upale koja mu se razvila na vratu. Ovo nije prvi put da se ministar muči s ovakvim problemom, ali je situacija znatno gora nego prije dvije godine kad je zbog apscesa na stražnjici također dobio sepsu.

Sepsa, u narodu poznata i kao "trovanje krvi", teško je zdravstveno stanje uzrokovano sustavnim upalnim odgovorom tijela na infekciju. Najčešći uzročnici sepse su bakterije.

Gram-negativne bakterije uzrokuju 50 posto slučajeva septičnog šoka. Oko 50-60 posto pacijenata sa septičkim šokom umire.

Simptomi sepse su obično nespecifični i uključuju vrućicu, drhtanje i konstitucijske simptome umora, malaksalosti, anksioznosti ili zbunjenosti.

Teška sepsa i septički šok mogu simultano zahvatiti nekoliko organa, što rezultira problemima s plućima (akutni respiratorni distres sindrom), zatajenjem bubrega, zatajenjem jetre, a u težim slučajevima i zatajenjem srca.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara