Zna li naše Ministarstvo vanjskih poslova što se događa u Egiptu?

Zna li naše Ministarstvo vanjskih poslova što se događa u Egiptu?

Foto: AFP

MINISTARSTVO vanjskih i europskih poslova uputilo je čestitke novoizabranom predsjedniku Arapske Republike Egipat Mohammedu Mursiju te svim građanima Egipta koji su započeli završetak prve faze demokratske tranzicije u Egiptu.

U priopćenju je istaknuto kako je održavanje predsjedničkih izbora značajan korak naprijed u procesu tranzicije prema slobodnom i demokratskom društvu, u kojem se poštuju građanska, ljudska i vjerska prava svih građana.

"Uvjereni smo kako će se započeti proces demokratske tranzicije nastaviti uključivanjem svih političkih i društvenih skupina egipatskog društva, s ciljem izgradnje stabilnih institucija na svim razinama vlasti", stoji u priopćenju, uz dodatak kako je organizacijom izbora i mirnom tranzicijom vlasti, Egipat vlastitim primjerom potvrdio važnost nesmetanog odvijanja demokratskih procesa kao uvjeta za stabilnost cijelog Mediterana i susjednih regija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čestitka koja lijepo zvuči, ali nije baš realna


Međutim, iako je lijepo sročena, ova čestitka zapravo nema previše utemeljenja u stvarnosti. Iako sama činjenica da je Mursi prvi demokratski izabrani predsjednik Egipta sama po sebi predstavlja važan politički događaj u egipatskoj povijesti, njoj evidentno nedostaje supstance o kojoj "priča" naše ministarstvo vanjskih poslova. Naime, Vrhovno vijeće oružanih snaga je u "pet do dvanaest" drastično smanjilo ovlasti novog predsjednika, a prošlog tjedna su i raspustili parlament te sebi dekretima dodijelili ogromne ovlasti u zakonodavnom i ustavnom procesu.

Sve to znači da je stvarna politička moć i dalje ostala ponajprije u rukama vojske, dok će Mursi imati težak posao kako da od mrvica koje je dobio namiri sve kojima je obećao sudjelovanje na vlasti. On je obećao kako će imenovati niz potpredsjednika koji će zastupati sve relevantne slojeve egipatskog društva, a šuška se i kako bi mjesto premijera mogao ponuditi Mohamedu El Baradeiju, kako bi na taj način pružio svojevrsne garancije ne-islamistima. A s obzirom da Morsi još uvijek nema parlament, vladi, a ni ustav, pitanje je koliko će učinkovito moći "vladati" Egiptom. Čini se kako su Egipćani revolucijom izborili samo demokratsku formu političkog procesa, ali ne i demokratsku supstancu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara