Znak promjena: Američki katolički homoseksualci prvi put na audijenciji kod pape

Znak promjena: Američki katolički homoseksualci prvi put na audijenciji kod pape

Foto: Hina

UTJECAJNA katolička skupina homoseksualaca iz SAD-a prvi je put uz poseban tretman primljena u srijedu na audijenciji kod pape Franje u Vatikanu, što su članovi skupine protumačili kao znak promjena u Katoličkoj crkvi.

"Ovo je znak promjena pod utjecajem Franje", rekla je sestra Jeannine Gramick, suosnivačica udruge New Ways Ministry koja okuplja homoseksualne katolike i promovira prava homoseksualaca u Crkvi s milijardu i 200 milijuna pripadnika.

Gramick i izvršni direktor Francis DeBernardo vodili su 50 homoseksualnih katolika na audijenciji kod Pape na Trgu svetog Petra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U razgovoru za Reuters izjavili su da su ih "ignorirali" kada su dolazili na hodočašća u Rim tijekom pontifikata Franjinih prethodnika, pape Ivana Pavla II. i Benedikta XVI.

Američki biskup i visoki dužnosnik Vatikana ovaj su put poduprli njihov zahtjev pa su sjedili u dijelu publike namijenjenom visokim uzvanicima i različitim katoličkim skupinama.

U popisu gostiju koji je objavio Vatikan navedeni su kao "skupina laika s časnom sestrom", a ne kao organizacija za zaštitu prava homoseksualnim osoba.

"Ovo pokazuje da u našoj Crkvi postoji pokret, pokret koji ljude izvana zove bliže", rekla je Gramick.

Nekoliko mjeseci nakon izbora, papa Franjo dao je poznatu izjavu o tome kako ne može suditi homoseksualcima koji imaju dobru volju i traže Boga.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara