Žrtve holokausta u pismu osudile Izrael, SAD i Zapad: "Genocid počinje tako što svijet šuti"

Foto: Hina

STOTINE onih koji su preživjeli holokaust, zajedno s njihovim potomcima, potpisale su pismo koje je objavljeno u nedjeljnom izdanju New York Timesa.

Potpisnici su osudili "masakr Palestinaca u Gazi" te su zatražili potpuno bojkotiranje Izraela. U pismu se navodi kako je povod za njegovo nastajanje reklama koju je napisala Elie Wiesel, a koju su prenijele velike medijske kuće diljem svijeta, u kojoj se pripadnike Hamasa proziva nacistima te ih se optužuje za "žrtvovanje djece".

Pismo je potpisalo 327 onih koji su preživjeli holokaust i potomci preživjelih, a sponzorirala ga je Međunarodna anticionistička mreža, koju je Wiesel optužila za "zloupotrebu povijesti", u funkciji opravdavanja djelovanja Izraela, prenosi Haaretz.

U pismu se krivi i SAD zbog podupiranja Izraela u operacijama u Gazi te se osuđuje Zapad koji štiti Izrael od osuda.

"Kao oni Židovi koji su preživjeli, kao potomci onih koji su preživjeli te kao žrtve nacističkog genocida, jednoglasno osuđujemo masakr nad Palestincima u Gazi i dugu okupaciju i kolonizaciju povijesne Palestine. Nadalje, osuđujemo SAD zbog pružanja sredstava Izraelu koja su korištena kako bi se financirali napadi, a Zapad prozivamo jer koristi svoju diplomatsku snagu kako bi zaštitio Izrael od osuda. Genocid počinje tako što svijet šuti", stoji na početku pisma objavljenog u The New York Timesu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara