Žrtve seksualnog nasilja u Domovinskom ratu dobivaju Zakon o zaštiti

Foto: Hina

DUGOOČEKIVANI prijedlog Zakona o zaštiti žrtava seksualnog nasilja u Domovinskom ratu kreće u javnu raspravu. Zakon će se na stolu zastupnika naći najkasnije u jesenskom zasjedanju Sabora, a u ministarstvu očekuju kako će svoja prava u konačnici potraživati oko 2500 žrtava.

Zakon na koji je Hrvatska čekala više od 20 godina krenuo je proceduru. Nekoliko tisuća žrtava silovanja u Domovinskom ratu potraživat će svoja prava koja, prema trenutnom prijedlogu među ostalim obuhvaćaju: pravo na psihosocijalnu i zdravstvenu pomoć, obavezno i dopunsko zdravstveno osiguranje, besplatnu pravnu pomoć, rehabilitaciju, smještaj u veteranske centre ali i pravno na novčanu naknadu koja će se definirati posebnim zakonom prema određenim kriterijima, rekao je ministar branitelja Predrag Matić.

"Nemamo konkretne brojeve jer sam više puta rekao da ne znamo točan broj žrtava. Međutim imamo dovoljno vremena da kad se to utvrdi da odredimo iznos. Hrvatska će učiniti sve da taj iznos bude primjeren i pravičan", kaže Matić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zakon kojim se utvrđuje iznos naknade bit će donesen u roku godine dana, uvjerava ministar koji očekuje kako će zločin prijaviti oko 2500 žrtava. No, iz Udruge Žene u domovinskom ratu, koja je sudjelovala u Nacrtu Zakona upozoravaju kako će broj prijava biti puno manji. Predsjednica udruge Marija Slišković kaže kako se zbog novih obiteljskih početaka mnoge žene neće ohrabriti na svjedočenja.

"Oni govore o brojci od 2500 žrtava, a onda govore od 50, 60 prijavljenih slučajeva. Čini se kako se služe većom brojkom kad se bore da ne iskažu novčanu naknadu. Mislim da Hrvatska ne smije razmišljati o brojci i da je nakon 23 godine morala iskazati poštovanje prema žrtvi", zaključuje Slišković.

U Udruzi traže mjesečnu naknadu barem u visini one koju ima susjedna BIH, a koja iznosi 2000 kuna. Slišković navodi i primjer Norveške koja žrtvama uplaćuje jednokratno materijalno obeštećenje u visini 150 tisuća kuna i to za one žrtve koje, zbog posljedica silovanja, danas imaju smanjenu fizičku i radnu sposobnost. Svjestan da u proračunu neće biti dovoljno novca, ministar Fred Matić upućuje na osnovanu Fondaciju za žrtve, putem koje će se također prikupljati novčane donacije, darovi i prilozi. Status žrtve Ministarstvo će utvrditi nakon prikupljenih dokaza, nalaza te mišljenja formiranog povjerenstva, a rok za podnošenje zahtjeva je dvije godine od stupanja na snagu Zakona. "Mi smo prva Vlada koja se prihvatila ovog teškog i zahtjevnog posla i sigurni smo da ćemo u tome uspjeti", zaključio je ministar.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara