Župan Bajs skriva kako je za vaš novac kupio novi auto za 175.000 kuna

Župan Bajs skriva kako je za vaš novac kupio novi auto za 175.000 kuna

Foto: Damir Špehar / Pixsell, FAH

DAMIR BAJS, bivši ministar turizma u vladama Ive Sanadera i Jadranke Kosor, a bivši HSS-ovac, danas župan Bjelovarsko-bilogorske županije, kupio si je novi automobil. U srijedu se Bajs u Gornjem Dragancu, gdje je predstavljao novi turistički projekt svoje županije, pojavio u službenom automobilu marke Opel Insignia.

Kako za Index kaže Daliborka Vrankić Horvat, pročelnica Bajsovog kabineta, novi automobil koštao je 140.000 kuna bez PDV-a, odnosno ukupni trošak iznosio je 175.000 kuna. Novi auto je, međutim, kupljen iako još nisu objavljeni rezultati natječaja za nabavku osobnih vozila kojeg je Bjelovarsko-bilogorska županija raspisala 10. srpnja ove godine.

Ugovor nisu objavili i ne žele ga pokazati

"Upravni odjel za financije i javnu nabavu će u odgovarajućem zakonskom roku, koji nije protekao, propisanom Zakonom o javnoj nabavi, kao i u svim drugim slučajevima, pravovremeno objaviti rezultate natječaja u Elektroničkom oglasniku javne nabave", poručuje pročelnica Bajsovog kabineta.

Prema Zakonu o javnoj nabavi, obavijest o sklapanju ugovora mora biti objavljen najkasnije 48 dana nakon što je ugovor potpisan. Rok za prijavu na javni natječaj istekao je 29. srpnja, a Bajs u međuvremenu nije objavio niti dokumentaciju o pristiglim ponudama, a kamoli ugovor o kupnji novog vozila.

Nudili Astru, prodali Passat

Pritom to nije jedina sumnjiva stavka ovog natječaja. Naime, Bjelovarsko-bilogorska županija u srpnju je raspisala natječaj za nabavku službenih vozila po modelu staro za novo putem operativnog leasinga težak 350.000 kuna. Tim natječajem tražila su se dva nova vozila, proizvedena 2015. godine, a na otkup se nudila stara Opel Astra iz 2004. godine.

No, iz Bajsovog ureda sada tvrde da je Opel Insignia stigao kao zamjena za Passat iz 2007. godine.

"Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs na raspolaganju ima Opel Astru 1.4. iz 2012. godine, procijenjene vrijednosti 79.400,00 kuna. Za potrebe Župana, zamjenika župana kao i delegacija Županije do sada je bio na raspolaganju VW Pasat iz 2007. godine, a za koji je donesena odluka o Javnoj prodaji.  Provedena je  nabava radi kupovine automobila  koji bi trebao zamijeniti Pasat, sukladno Zakonu o Javnoj nabavi", kaže nam pročelnica Bajsovog kabineta.

Je li auto kupljen mimo natječaja?

Postavlja se stoga pitanje i je li predmetna Opel Insignia uopće kupljena na javnom natječaju 10. srpnja ili je nabavljena nekim drugim kanalima. I to smo pitanje postavili Bajsovom kabinetu, ali odgovor nismo dobili. U Elektroničkom oglasniku javne nabave je, pak, vidljivo da nikakav drugi natječaj za kupnju službenih automobila Bjelovarsko-bilogorska županija ove godine nije raspisala.

Od Bajsovog smo ureda tražili i da nam dostave ugovor o kupnji novog vozila, ali traženu dokumentaciju nismo dobili, uz citirano objašnjenje da će biti javno objavljena u zakonskom roku.

Navedenim natječajem od 10. srpnja, procijenjenim na 350.000 kuna, Bajs je tražio dva nova vozila. U natječajnoj dokumentaciji stajalo je da se oba vozila nabavljaju putem leasinga na rok od pet godina, te da moraju biti nekorištena i proizvedena 2015. godine. Tražila su se vozila s dizelskim motorom, snage 100 do 110 kW, s automatskim dvozonskim klima uređajem, ABS-om, ESP-om, podesivim kožnim servo upravljačem, električno podesivim i grijanim retrovizorima, integriranim GPS-om, tempomatom, putnim računalom, senzorom za kišu, bluetoothom, parking senzorima, grijanim prednjim sjedalima, metalik crne boje...

Inače, prema cjeniku na službenim stranicama Opela u Hrvatskoj, najjeftinija Insignia s dizelskim motorom košta 181.349 kuna. Pritom je to cijena osnovnog modela, bez dodatne opreme, ali i bez trošarine. Najjeftinija Insignia s dizelskim motorom snage veće od 100 kW po istom cjeniku košta 185.151 kunu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara