Župani nezadovoljni reformom turističkih zajednica: Zapostavlja se razvoj kontinentalnog turizma

Župani nezadovoljni reformom turističkih zajednica: Zapostavlja se razvoj kontinentalnog turizma

Foto: Hrvatska zajednica županija 

MINISTARSTVO turizma je u travnju objavilo smjernice kojima se definiraju osnovna načela za izradu Zakona o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma.
 
Prijedlog predviđa deset regionalnih menadžment organizacija, sedam na obali, Zagreb bi bio osmi, a svih dvanaest županijskih turističkih zajednica na kontinentu pripojilo bi se u dvije regionalne menadžment organizacije.
 
Takve smjernice odbilo je svih dvadeset župana, a protive im se i predstavnici lokalnih samouprava, objavila je Hrvatska zajednica županija.
 
"Nitko nije protiv destinacijskog menadžmenta koji se želi uvesti novim Zakonom o turističkim zajednicama. Naše turističke zajednice to dijelom već rade i neka se to unapređuje, ali zašto ukidati ono što nam treba i, pritom, solidno funkcionira. Brojke još nisu velike, ali turisti i noćenja na kontinentu stalno rastu, i to po stopama višim nego na moru, a za to su velikim dijelom zaslužni i županijski TZ-i. U njihovu ukidanju čak i nema nekih ušteda. Turističke zajednice kontinentalnih županija ionako u 80-postotnom iznosu financiraju lokalna uprava i samouprava“, rekao je Predsjednik Hrvatske zajednice županija i virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić.
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Pomoćnik ministra Davor Ižaković istaknuo je kako dosadašnji sustav jednostavno treba modernizirati i više se bazirati na financiranje projekata i manifestacija, a manje na tehničku pomoć i održavanje hladnog pogona ureda.
 
"Nije nam bila želja ukidati zajednice ili ih diskriminirati. Samo želimo kroz ovaj model ispuniti cilj razvoja turističke destinacije. Znamo da gradovi na kontinentu izdvajaju više za turizam, ali to se ne može promijeniti preko noći“, pojasnio je pomoćnik ministra turizma Davor Ižaković.
 
"Odnos prema obali i kontinentu nije jednak. Ako je argument marketinško spajanje, onda bi trebalo spajati i TZ-e na obali. Nejasno je i financiranje, ali najviše me zabrinjava što se ovime razvoj kontinentalnog turizma briše s liste prioriteta“, upozorio je bjelovarsko-bilogorski župan i bivši ministar turizma Damir Bajs.
 
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara