Županija pristala na zahtjev: Učenici medicinske škole u Slavonskom Brodu u ponedjeljak se vraćaju na nastavu

Ilustracija: Arhiva

UČENICI Srednje medicinske škole u Slavonskom Brodu u ponedjeljak će se vratiti u školu, odlučeno je nakon današnjeg razgovora u Brodsko-posavskoj županiji.

Županija je pristala na zahtjev učenika pritisnuti ravnateljicu i uvesti novi raspored kojim će se prekinuti dosadašnji način rada po kojem su učenici u prijepodnevnim satima išli na stručnu praksu, a poslije podne na redovitu nastavu. Zbog takve organizacije učenici koji putuju iz okolnih mjesta na nogama su bili od 5,00 do 21,00 sat.

"Do ponedjeljka ćemo dobiti dva modela, od kojih ćemo mi i profesori odabrati bolji. Model će zaživjeti od siječnja, jer je dio učenika već odradio dio prakse. Bitku smo dobili, dobivamo i rat. Od ponedjeljka molim sve knjige u torbe i na nastavu u ponedjeljak", kaže Nikol Ljubičić, članica organizacijskog odbora.

Učenici slavonskobrodske Srednje medicinske škole odlučili su sutra u 14,00 sati održati prosvjed na središnjem gradskom trgu u znak potpore drugim medicinskim školama u kojima su se pojavili isti problemi.

Učenici su o prosvjedu obavijestili i pravobraniteljicu za djecu Milu Jelavić koja je žurno zatražila od ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića da ispita situaciju na terenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Pravobraniteljica u dopisu podsjeća na Zakon o strukovnom obrazovanju po kojemu učenici ne mogu isti dan biti na praksi i na nastavi, osim u iznimnim slučajevima uz odobrenje ministarstva i prethodno stručno mišljenje Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih.

Pravobraniteljica zatražila nadzor nad ravnateljicom

Pravobraniteljica u dopisu ističe kako je po Državnom pedagoškom standardu škola dužna osigurati primjeren boravak učenicima koji iz objektivnih razloga dolaze ranije na nastavu, te da ti uvjeti ne smiju biti na štetu zdravlja i razvoja učenika. Zatražila je da se obavi i nadzor nad ravnateljicom jer su joj se učenici požalili da ih ona ucjenjuje ukorima, socijalnom službom i izjavama tipa "padat će glave".

Na teren su u utorak izašli predstavnici Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih koji su u školi obavili stručno pedagoški nadzor tijekom kojega su utvrđene brojne nepravilnosti u organizaciji nastave za učenike svih zanimanja.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) danas je priopćilo da je nadzorom utvrđeno da je prosvjed učenika opravdan jer organizacija nastavnoga procesa zahtijeva da budu na nastavi od 7 do 19 sati, uz veliku pauzu od 10 do 14, što nije primjereno za srednjoškolsku populaciju. Usto, utvrđeno je da takav nastavni proces ne može osigurati potrebne uvjete za učinkovito postizanje svih ishoda učenja propisanih strukovnim kurikulumom.

Inspekcijski nadzor nad radom škole i ravnatelja još traje, a MZOS će, kako je najavljeno, idući tjedan održati sastanak sa svim ravnateljima medicinskih škola o problemu organizacije nastave u tim školama.

U Hrvatskoj trenutno djeluju 23 medicinske škole, a sastanak bi trebao biti prilika da one bez problema u organizaciji nastave prenesu svoja iskustva.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara