Aavez eko-udruga protiv certifikata HEP-ovim hidroelektranama na Dravi

SAVEZ ekoloških udruga "Dravska liga" izrazio je danas nezadovoljstvo zbog dodjele certifikata za "zelenu energiju" trima HEPovim hidroelektranama na Dravi u Varaždinu, Čakovcu i Donjoj Dubravi te ogorčenost zbog prikrivanja prave istine o stanju rijeke Drave, posebice na područjima tih hidroelektrana.

Ne slažemo se s time što je HEP dobio cerifikat za "zelenu energiju" jer su rezultati utjecaja na okoliš, nakon izgradnje hidroelektrana u Varaždinu, Čakovcu i Donjoj Dubravi potpuno drukčiji nego tvrdi HEP, navodi u priopćenju predsjednica "Dravske lige" Helena Hećimović.

U priopćenju se kaže kako se na HEP-ovim internetskim stranicama tvrdi da je tvrtka TUV Bayern Sava, koja je provela certifikaciju, provjerom okoliša i tehnologije utvrdila da nema odstupanja od svjetskih kriterija. Time se, kako tvrdi HEP, potvrdio kvalitetan rad i uklapanje hidroelektrana u okoliš.

Hećimović međutim tvrdi kako je dno u akumulacijskim jezerima zamuljeno i da je voda onečišćena teškim metalima. U nekoliko navrata se dogodio pomor ribe, a zbog neuređenih ribljih staza i drugih uzroka ugiba i mlađ riba kojima se poribljuju jezera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zbog poremećena režima podzemnih voda u zadnjih 10 godina se osušilo prirodno drveće i drugo bilje uz rijeku Dravu, močvarne šume uz rijeku su nestale, a zbog sušenja u dijelovima šume Repaš nestaju dragocjeni nasadi hrasta lužnjaka, tvrdi Hećimović i ističe da za sve tvrdnje "Dravska liga" može podastrijeti i stručne dokaze.

"Dravska liga" se protivi i izgradnji HE Novo Virje i bilo koje nove hidroelektrane na Dravi, podsjećajući kako se tomu usprotivilo i lokalno stanovništvo.

"Dravska liga" se zalaže za proglašenje međunarodnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav u kojem bi pučanstvo, po mišljenju Lige, mogli živjeti od ekoturizma i proizvodnje zdrave hrave.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara