ABU Mazen je "dobar partner" za izraelsko-palestinski mir

DRUGI osoba među Palestincima Mahmud Abas (Abu Mazen) za kojeg se pretpostavlja da će biti premijer, "dobar je partner" za mir na Bliskom istoku, izjavio je u nedjelju navečer britanski premijer Tony Blair.

"Mislim da nam imenovanje Abu Mazena nosi dobrog partnera" za napredovanje mirovnog plana na Bliskom istoku, rekao je Blair na konferenciji za novinare nakon kratkog summita na Azorima s američkim predsjednikom George W. Bushom i šefom španjolske vlade Jose Maria Aznarom.

"Svi ćemo raditi na ostvarenju te vizije Bliskog istoka s dvije države, Izraelom mirnim u pogledu svoje sigurnosti i živom Palestinom", rekao je.

je rekao da su se tri čelnika složili u pogledu poticanja mirovnog procesa kojeg trebaju pratiti "sva jamstava sigurnosti".

Predsjednik Palestinske samouprave Jaser Arafat prihvatio je pod međunarodnim pritiskom uspostavu mjesta premijera i predložio Mahmuda Abasa, pobornika dijaloga s Izraelom kojem su skloni i Izraelci i Amerikanci.

Abas je rekao da će obznaniti svoju odluku tek kada ovlasti premijera budu jasno definirane. Arafat još nije parafirao zakon koji određuje te ovlasti.

(Hina)tm br

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara