Afera "sir i vrhnje": Zbog mita i zloporabe samo uvjetne kazne

Afera "sir i vrhnje": Zbog mita i zloporabe samo uvjetne kazne

Tekst: J.C.
Foto: Damjan Tadić / Cropix

SVI AKTERI afere "sir i vrhnje" na Županijskom sudu u Zagrebu osuđeni su na uvjetne zatvorske kazne zbog davanja mita, zloporabe položaja i ovlasti i protuzakonitog posredovanja. Nitko od optuženih nije došao u sudnicu na čitanje presude.

Podsjećamo, direktor tvrtke Niskogradnja Sesvete Luka Sabljić, bivša voditeljica Odjela nabave u Zagrebačkim cestama Nada Hećimović te vlasnik poduzeća Inter Ing Boris Videc bili su optuženi za nepravilnosti u financiranju predizborne kampanje stranke Samostalnost i napredak. Afera je tako i dobila naziv "sir i vrhnje" s obzirom na to da je te namirnice po zagrebačkim tržnicama dijelio Nenad Ivanković, inače bivši glasnogovornik Zagrebačkog holdinga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do suđenja je došlo zahvaljujući Igoru Rađenoviću, koji je razotkrio aferu osam mjeseci nakon što je došao na čelo Zagrebačkih cesta. Sabljić je njegovu šutnju pokušao kupiti mobitelom i bocom pića te je zbog mita osuđen na pet mjeseci uvjetno uz rok kušnje od dvije godine. Hećimović i Videc osuđeni su na godinu i pol uvjetnog zatvora, uz rok kušnje od tri godine.

Sabljić ide u zatvor zbog otmice

Iako je izbjegao zatvor u aferi "sir i vrhnje", Sabljić će ipak završiti iza rešetaka, ali zbog otmice. On je jutros na istom sudu zajedno sa svojim sinovima Robertom i Miroslavom osuđen na godinu dana zatvora u odvojenom postupku. Sabljić i njegova dva sina 2002. godine oteli su i pretukli Josipa Petrovića zato što im je navodno ukrao automobil.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara