Afera u Sloveniji: Potajno snimili Erjavca kako pljuje po Cerarovoj vladi

Afera u Sloveniji: Potajno snimili Erjavca kako pljuje po Cerarovoj vladi

Foto: FAH

SLOVENSKI ministar vanjskih poslova Karl Erjavec požalio se u ponedjeljak da mediji pokušavaju destabilizirati vladu objavom audio-snimke u kojoj on nakon izbora izražava nevjericu u dugoročni opstanak vlade Mire Cerara u kojoj je sada drugi najveći partner upravo njegova Demokratska stranka umirovljenika (DESUS).

Jedna privatna televizijska postaja i više portala objavili su u ponedjeljak audio-snimku na kojoj Erjavec navodi kako će Cerarova vlada trajati samo godinu dana, no radi se o privatnom razgovoru, vođenom odmah nakon prijevremenih izbora sredinom 2014. kad se već znao izborni rezultat, ali ne i sastav nove vlade.

Sudeći prema onome što Erjavec na snimci govori, on je oklijevao hoće li se pridružiti Ceraru kao relativnom izbornom pobjedniku, te je želio odvagnuti koliko može u novoj vladi dobiti za "svoje" umirovljenike.

"Dečki, mene ne zanima hoću li biti još jednom ministar ili ne, Ceraru sam dao do znanja da je naša cijena visoka. Uostalom, ta vlada neće potrajati više od godine dana", kazao je Erjavec na neformalnom druženju s prijateljima 14. srpnja 2014.

Nezgodan trenutak

Netko je taj razgovor snimio, a sada ga je u javnost  pušten u nezgodnom trenutku jer su prema navodima medija odnosi u koaliciji oslabljeni, a rejting Cerarove vlade vrlo je nizak. Uz to, opozicija je protiv Erjavca uložila interpelaciju o kojoj će se glasovati za tri tjedna, a Cerar se mora braniti od optužba da je  zaštitio ministra financija Dušana Mramora koji je primio 40-ak tisuća eura neopravdano isplaćenih dodataka za "dežurstva" kao bivši dekan Ekonomskog fakulteta.

Zato postoje  ocjene kako se radi o novom umjetnom "skandalu" kako bi se  oslabila Cerarova koalicija, te izazvali prijevremeni izbori.

"Razočaran sam podmetanjem tajnih snimaka i različitih afera, no siguran sam da će ova vlada ići naprijed i sve izdržati", kazao je Erjavec novinarima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On smatra da ga se autentičnim ali tajno snimljenim razgovorom nastoji diskreditirati u javnosti u trenutku kad vlada ima teškoće.

Prema objavljenom  razgovoru, očito vođenom u manjem društvu u nekoj gostionici, ispada da je Erjavec smatrao kako Cerar kao premijer nema  mnogo izgleda na uspjeh jer je neiskusan u politici, pa će u koaliciji doći do neslaganja i trenja, zbog čega novom mandataru i kasnijem premijeru u to vrijeme nije davao mnogo izgleda da se održi.

Šale na račun Cerara

"To je isto kao da mene stavite da bez ikakva iskustva vozim šleper", slikovito se izrazio o mogućnosti da Cerar izdrži puni mandat na premijerskom položaju.

U šali je dodao da ga baš briga za takvu vladu, da mu je najviše stalo da se mirovine usklađuju s plaćama i da umirovljenici dobiju godišnji regres, a da ga "baš briga" za ministarsko mjesto ako se za to ne bi mogao izboriti.

Pri tome je Erjavec čak upotrijebio neslovensku frazu "Boli me đoko", kako bi izrazio svoj navodni nehaj oko toga kakav će položaj zauzeti u budućoj vladi.

"Ako ne dobijemo svoje, radije ću ostati u oporbi ili čuvati ovce", kazao je u šaljivoj opasci koja je sada mimo njegova znanja došla u javost.

Erjavec je kao  predsjednik utjecajne stranke umirovljenika dobivao razne ministarske položaje u više koalicijskih  vlada u zadnjih petnaestak godina. Među ostalim bio je i ministar obrane,  ministar okoliša, a u zadnje tri vlade je na položaju ministra vanjskih poslova.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara