Afganistanska vlada se nada izravnim pregovorima s talibanima

Afganistanska vlada se nada izravnim pregovorima s talibanima
Ilustracija: EPA

AFGANISTANSKA vlada nada se da će upravo završeni unutar afganistanski dijalog u Kataru voditi izravnim pregovorima s talibanima i da će se okončati 18 godina sukoba.

Glasnogovornik predsjedničke palače Sedik Sediki rekao je da vlada pozitivno gleda na dvodnevni dijalog održan u Dohi, kojemu su sudomaćini bili Katar i Njemačka, a završen je u ponedjeljak navečer.

Nadaju se izravnim pregovorima

On je rekao u izjavi objavljenoj putem televizije da vlada podržava mirovni proces te da se nada da će izravni pregovori između nje i talibana početi u sljedeća dva mjeseca.

Na konferenciji u Dohi sudjelovalo je više od 60 predstavnika uključujući talibanske kao i dužnosnike iz raznih dijelova afganistanskog društva.

U izjavi objavljenoj u ponedjeljak navečer sudionici konferencije pozvali su da se više ne napadaju društvene ustanove poput škola, vjerskih centara, džamija i bolnica.

Asadulah Zairi, glasnogovornik afganistanskoga visokog mirovnog vijeća, rekao je da je skupina "generalno optimistična" u pogledu tih napora za postizanjem mira.

On je to opisao kao "veliku evoluciju" i mogući "početak mira u Afganistanu".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara