Afganistansku ljepoticu čeka suđenje zbog bikinija

PRVU Afganistanku koja je u posljednja tri desetljeća sudjelovala na izboru za ljepoticu možda čeka suđenje ako se vrati u svoju zemlju, rekao je u subotu sudski dužbnosnik u Kabulu.

Vida Samadzai, 23-godišnja studentica u Kaliforniji, sudjelovala je na izboru za "Miss Zemlje", na kojemu se, kao i ostale natjecateljke, pojavila u bikiniju.

Po ocjeni zamjenika glavnog suca afganistanskog vrhovnog suda Fazela Ahmada Manawija, ona je na taj način izdala afganistansku kulturu, a možda je prekršila i zakon. On je rekao da bi državno tužiteljstvo moglo otvoriti istragu, ali nije htio reći što bi sadržavala tužba protiv nje.

Vida Samadzai trebala bi se pojaviti u posljednjem krugu izabora za "Miss Zemlje" u nedjelju u Manili na Filipinima. Ona tvrdi kako se prijavila na natjecanju kako bi privukla pozornost na položaj žena u Afganistanu, koji je napustila prije osam godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Afganistanski se zakoni temelje na islamskim načelima, ali više ne sadrže njihovu ekstremnu interpretaciju kakvu je zastupao bivši talibanski režim.

Unatoč padu talibana prije dvije godine, mnoge Afganistanke i dalje nose odjeću koja ih potpuno pokriva, a koja je svojedobno bila simbolom tvrdokornosti talibana.

Prvi i posljednji izbor ljepotice u Afganistanu održan je 1972., kada je za Miss Afganistana izabrana Zohra Daoud. Ona je nakon sovjetske invazije 1979. pobjegla u SAD.

Muslimanske zemlje opženito izbjegavaju sudjelovanje u takvim natjecanjima. Prošle su godine na izboru za "Miss Universe" ipak sudjelovale četiri muslimanke - iz Turske, Egipta, Singapura i Trinidada i Tobaga.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara