afrić u puli razgovarao o kinezima za koje se sumnja da su zaraženi sars-om

Pomoćnik ministra zdravstva Ivo Afrić sastao se danas s graničnom sanitarnom inspektoricom Brankom Butorac i policajcima s kojima je razgovarao o ilegalnom prijelazu državne granice osmero Kineza, kojima nije dopušten ulazak u Hrvatsku zbog sumnje da bi mogli biti zaraženi netipičnom upalom pluća (SARS).

Prema priopćenju koparske policije, osmero uhićenih kineskih državljana slovenska je policija najprije pokušala vratiti hrvatskoj policiji na graničnome prijelazu Plovanija/Sečovlje jer je utvrđeno da su ilegalno ušli u Sloveniju preko Hrvatske, ali Hrvatska ih nije prihvatila jer su neki imali povišenu temperaturu, te se sumnja da bi mogli biti zaraženi SARS-om.

Ivo Afrić izjavio je novinarima kako su se u Ministarstvu zdravstva najviše bojali dolaska osoba iz zemalja koje su zahvaćene SARS-om.

"Njih je zapravo najteže kontrolirati. Zato policajce treba dodatno educirati i opremiti za mogući dolazak takvih osoba", rekao je i dodao kako policija i zdravstvo dobro surađuju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na pitanje hoće li se u Puli i Istri osnovati Krizni stožer, Ivo Afrić je odgovorio kako to još nije potrebno jer je takvo tijelo, to jest Krizni stožer za prevenciju SARS-a, već osnovano pri Ministarstvu zdravstva.

Granična sanitarna inspektorica Branka Butorac ponovila je kako u Hrvatskoj još nema razloga za strah od zaraze SARS-om, te da su kineski državljani zadržani u Sloveniji.

Slovenska agencija STA objavila je da su oni trenutačno u središtu za ilegalne imigrante u Otoku blizu Postojne, gdje će ih pregledati liječnici iz Ljubljane.

(Hina) dspo ln

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara