Afrika u Zagrebu - afrički i dječji filmovi na Animafestu

DO POČETKA kratkometražnog izdanja 18. Svjetskog festivala animiranog filma - Animafest Zagreb, jednog od najutjecajnijih festivala animacije u svijetu, ostalo je još samo tjedan dana. Od 31. svibnja do 5. lipnja četiri kino dvorane u centru grada - Europa, Central i Grič te Otvoreno kino Gliptoteka, kino "pod zvijezdama" koje Animafest otvara posebno za ovu priliku, ugostit će preko 500 animiranih filmova sa šest kontinenata.

Festival započinje vikend programima za djecu - u subotu, 31. svibnja, u 11 i 15 sati, u kinu Europa, programom namijenjenim najmanjima (djeci do osam godina), a nastavlja se u 17 sati programima za srednjoškolce. Nedjeljno jutro, 1. lipnja, rezervirano je za projekcije filmova za osnovnoškolce.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom festivala, od ponedjeljka, 2. lipnja, do petka, 6. lipnja, dječje i školske projekcije održavat će se svakodnevno u 13 sati u kinu Europa. U subotu, 7. lipnja, Animafest priprema Animiranu subotu za djecu - reprizne projekcije za djecu i zaposlene roditelje.
 
Osim u službenom natjecanju, brojni se dječji filmovi nalaze i u posebnom programu Moja Afrika. Ova, širokoj publici još uvijek nepoznata kinematografija, na poseban način spaja imaginarne teme afričkih mitova i legendi s klasičnim tehnikama animacije - grafikama, crtežima, lutkama, navojima oslikanima rukom te paletama živahnih boja koje autori koriste. Moja Afrika po prvi puta će zagrebačkoj publici cjelovito prikazati maštoviti svijet autora iz Gane, Toga, Burkine Faso, Konga, Malija, Obale Bjelokosti i drugih subsaharskih zemalja, na projekcijama u 15 sati u kinu Europa te u 20 sati u kinu Grič. Poseban program, Afrika Kids, prilagođen je najmanjima, no priče i legende ispričane u afričkim animiranim filmovima ganut će i zadiviti i one starije.   

Djeca na Animafestu imaju još jednu veliku ulogu - dječji će žiri tijekom festivala napraviti Izbor dječjih filmova koji će se prikazati u kinu Europa (6. lipnja u 13 sati). Animafest se ove godine po prvi puta približava i onima izvan centra grada te će posebne programe za djecu prikazati i u Dječjem kazalištu Dubrava (8. lipnja u 18 sati) te u Centru za kulturu Trešnjevka (8. lipnja u 11.30 sati).

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara