Agencija Standard&Poor’s povećala kreditni rejting Srbije

Agencija Standard&Poor’s povećala kreditni rejting Srbije
Foto: EPA

AGENCIJA Standard and Poor’s (S&P) povećala je kreditni rejting Srbije s BB na BB+ uz pozitivne izglede, što su tamošnji dužnosnici ocijenili kao potvrdu uspješnih ekonomskih reformi i fiskalne stabilnosti.  

Odluka agencije donesena je zbog značajnog poboljšanja makroekonomskih pokazatelja, adekvatne monetarne politike Narodne banke Srbije (NBS) i čvrste fiskalne discipline, priopćila je NBS.

Srbija je 2017. i 2018. ostvarila suficit u prosjeku od 3,2 posto BDP-a, a trend je nastavljen i u 2019. i za prvih deset mjeseci iznosi više od jedan posto BDP-a.

S&P očekuje da bi daljnii rast izravnih stranih ulaganja mogao podržati rast izvoza i BDP-a, što bi "bio ključni faktor za povećanje kreditnog rejtinga u idućoj godini“.

Agencija navodi da je u proteklom razdoblju ostvareno i značajno smanjenje udjela javnog duga u BDP-u, uz prognozu da će se taj trend nastaviti.

U izvješću je pozitivno ocijenjen rast investicija, poboljšanje uvjeta na tržištu rada, rast izvoza te jačanje bankarskog sustava.

Premijerka Ana Brnabić ohrabrena je izvješćem S&P-a i očekuje “još više posla za građane, kvalitetniji život i bolje zarade, više investicija“.

"Ako se ovako nastavi, Srbija bi sljedeće godine mogla doći do investicijskog rejtinga što će biti povijesni uspjeh", ocijenila je Brnabić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara