Agent CIA-e o uhićenju Saddama Husseina: "Iako je plakao poput djeteta, bio je zastrašujuć"

Agent CIA-e o uhićenju Saddama Husseina: "Iako je plakao poput djeteta, bio je zastrašujuć"

Screenshot: YouTube

IRAČKI diktator Saddam Hussein godinama prije nego će biti uhvaćen nije imao puno veze sa svojom vladom, piše Mail Online.

Irački diktator, prema riječima svjedoka, nakon što je uhićen žalio se na ogrebotine i modrice koje je zaradio pri uhićenju. Navodno nije imao pojma što se točno događa u njegovoj zemlji, a dok su ga Amerikanci tražili on je pisao knjige.

"On tada više nije imao kontrolu nad vladom", kaže John Nixon, bivši agent CIA-e koji je prvi ispitivao uhićenog Husseina.

"On nije imao kontrolu nad vladom, nije znao što vlada radi i nije imao nikakav plan za obranu Iraka", dodao je.

Nixonov posao bio je da točno identificira iračkog diktatora prije nego se objavi vijest o njegovu uhićenju. To je i učinio na temelju ožiljka od metka i dvije plemenske tetovaže. Osim što se žalio na masnice i ogrebotine, Hussein je i plakao, ali je i pokazivao arogantno ponašanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Nixonova svjedočanstva i događaji iz tih dana objavljeni su u knjizi "Debriefing the President: The Interrogation of Saddam Hussein" koja bi se ovih dana trebala naći na policama knjižara.

Nixon tvrdi da Hussein pri uhićenju možda i nije bio svjestan cijele situacije.

Iako je bio opasan lancima, svejedno je "zastrašujuće izgledao"

"Tko ste vi ljudi. Jeste obavještajci? Odgovorite mi, identificirajte se", govorio je Hussein koji je američkim ispitivačima rekao kako nije kovao zavjeru o ubojstvu Georgea Busha. Nixon se sjeća kako je Hussein izgledao zadovoljno kad je čuo da vani padaju bombe. Mislio je da je riječ o njegovim pristašama.

"Past ćete", govorio im je. "Vidjet ćete da nije lako upravljati Irakom".

Režim Saddama Husseina pao je 2003. godine, a iste godine je uhićen. Obješen je tri godine kasnije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara