Agent FBI-a optužen u vezi s dvostrukom kineskom špijunkom

BIVŠI agent američkog FBI-a optužen je u četvrtak u Los Angelesu za vezu s navodnom dvostrukom kineskom šijunkom kojoj je pomogao da Kini odaje američke tajne.

U bizarnom špijunskom slučaju bivši agent FBI-a James Smith (59), iz Los Angelesa, optužen je za dugogodišnju vezu s navodnom dvostrukom kineskom špijunkom Katrin Leung, kojoj je omogućio da dođe do dokumenta važnih za obranu Sjedinjenih Država i preda ih kineskoj obavještajnoj službi.

Ukoliko bude osuđen za sve točke optužnice Smith bi mogao dobiti 40 godina zatvora.

Optužnica polazi od skoro dvadesetogodišnje Smithove špijunske veze s Leung kojoj je FBI dao u zadaću da špijunira Kinu i njezinu obavještajnu službu.

Smith je u prosincu tijekom ispitivanja priznao da već dvadeset godina održava seksualne odnose s Leung, istaknutom američkom Kineskinjom, poslovnom ženom koja je mogla doprijeti do najviših kineskih čelnika uključujući predsjednika Jianga Zemina i premijera Zhu Rongjia.

Leung (49), uhićena je prošloga mjeseca pod optužbom da je neovlašteno došla do tajnih dokumenata FBI-a kako bi ih predala Kini.

FBI, koji je smatrao Leungovu za zlata vrijedan izvor povjerljivih informacija o Kini, sada sumnja da je ona u stvari bila dvostruka špijunka koja je tajne dokumente o američkoj nacionalnoj obrani dostavljala kineskoj državnoj sigurnosti.

Leung je priznala tijekom istrage da je godinama od Smitha i još jednog FBI-ovog agenta dobavljala informacije bez njihove privole i predavala ih kineskim agentima.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smith je pred Velikom saveznom porotom u Los Angelesu u četvrtak optužen da je imao nedolične seksualne odnose s Leung koje nije prijavio FBI-u, da nije FBI-u rekao sve veze koje je Leung imala s kineskim dužnosnicima te da je zlorabio tajne dokumente vezane za nacionalnu obranu.

Optužnica kaže da je Smith neovlašteno uzeo dva dokumenta i omogućio Leungovoj da dođe do njih, jedan koji se tiče tajne FBI-eve istrage, a drugi u vezi s kineskim izbjeglicama.

Tužitelji tvrde da je jedan FBI-ajev agent iz San Francisca rekao Smithu 1991. kako bi Leung mogla biti dvostruki agent, ali da on nije ništa poduzeo nego je nastavio koristiti je kao američkog agenta.

Smith, oženjen čovjek, postao je sumnjiv tek pošto je nakon 30 godina špijunskog rada u FBI-u umirovljen. FBI-u je bilo sumnjivo što se on i dalje sastaje s Leungovom i nakon što je za to prestalo svako službeno opravdanje.

Odvjetnici Leungove kažu da su joj FBI-evi agenti godinama davali informacije, držeći da radi za njih, kako bi ih predala kineskim agentima i tako pridobila kinesko povjerenje.

Leung je između 1983. i 2000. dobila 1,7 milijuna dolara za informacije koje je FBI-u davala o Kini.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara