Priča o usponu i padu Agrokora pokazuje sav očaj hrvatskog biznisa i politike

Priča o usponu i padu Agrokora pokazuje sav očaj hrvatskog biznisa i politike

Foto: Marko Prpić/PIXSELL. Na fotografiji: uhapšeni Damir Kuštrak, Tomislav Lučić, Ljerka Puljić, Piruška Canjuga i Ivan Crnjac te Ivica i Ante Todorić, koji još nisu uhapšeni.

KRAH Agrokora, za koji su mnogi dugo vjerovali da je najveća privatna kompanija u Hrvatskoj, a zapravo je bio najveća financijska prijevara, razotkrio je sav jad i bijedu kreme hrvatskog biznisa i još jednom nas podsjetio da državne institucije zapravo ne postoje jer ne rade ono za što su plaćene.

>> Pohapsili sve osumnjičene za kriminal u Agrokoru osim Todorića, prespavat će u pritvoru

>> Tko je sve uhapšen u akciji Agrokor

>> FOTO Pogledajte u kakvim kućama žive uhapšeni Todorićevi ljudi


Revizija Agrokorovih poslovnih knjiga pokazala je da su Todorićevi menadžeri, koji su godinama figurirali kao vrh hrvatskog biznisa, lažno prikazivali stanje u kompaniji i tako prevarili kreditore. Sada nam svima ostaje samo nadati se da ceh na kraju, zbog uplitanja države u "spašavanje" Agrokora, neće platiti svi građani.

"Ugledni gospodarstvenici" optuženi za prijevaru

Hrvatska ekonomija, po brojnim pokazateljima, na dnu je Europske unije, što i ne čudi kad je jedna od najvećih kompanija zapravo Ponzijeva shema, a najbogatiji građanin u minusu 50 milijardi kuna.

Nekad "ugledni gospodarstvenici" poput Damira Kuštraka, Ljerke Puljić, Mislava Galića ili Ivice Sertića sada su pod istragom zbog prijevare, zajedno s obitelji Todorić te im prijete visoke kazne.

Agrokor je od svog nastanka funkcionirao kao paradržavna firma. U njemu su radili članovi obitelji poznatih političara, bivši guverner, bivši službenici ministarstava, iz njega su se regrutirali članovi vlada... Zakoni su se krojili po mjeri Todorića, a državne inspekcije nisu ga smjele dirati. Todorića su štitili svi - od poreznika do raznih ministarstava i agencija.

Sve to omogućilo mu je da radi što god hoće. Agrokor je s firmama koje su s njim surađivale razvio nekakav poslovni sado-mazo odnos u kojemu je rokove plaćanja rastegnuo izvan svih normalnih okvira, u nekim slučajevima i na godinu dana. Morali su za njega dizati kredite, dok su s druge strane mogli uživati u sigurnom plasmanu kroz Konzum, pa nisu morali previše razmišljati o razvoju i novim tržištima. Sada kada je to sve puklo, i oni su u problemima, skupa s Agrokorom.

 


Todoriću biznis krenuo za vrijeme najgoreg rata


Ivica Todorić u privatni biznis ulazi u drugoj polovici 70-ih godina nakon što mu se otac vratio iz zatvora, u kojem je bio zbog krađe 6 milijuna njemačkih maraka iz Agrokombinata, a u kojem je bio direktor. Pokreću proizvodnju cvijeća i sadnica.

No pravi Todorićev uspon kreće za vrijeme najgoreg rata, 90-ih godina, kada kroz privatizaciju preuzima neke od najvažnijih tvrtki iz prehrambenog sektora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Agrokor kao dioničko društvo počelo je raditi 1989. godine, a prva akvizicija bila im je tvornica za preradu soje u Zadru. Nakon toga, 1992. godine Todorić postaje većinski vlasnik Jamnice i Agroprerade, a godinu dana kasnije preuzima tvornicu ulja Zvijezda i DIP Turopolje. Nastavlja širenje te 1994. godine u njegov sustav ulaze Ledo, Konzum, Silos - mlinovi, Bobis i Solana Pag.
Agrokor nakon ovih svih akvizicija mijenja organizacijsku strukturu te 1995. postaje "Agrokor koncern".

Nakon par godina pauze od akvizicija, 1998. godine postaje vlasnik vinarske tvrtke Jaska vino d.d., poznatije kao "Podrum Mladina", a iza toga, 1999. godine tvrtke Silos Mlinovi i SRC Andrijaševci spaja u kompaniju PIK Vinkovci d.d.

Kreće širenje na susjedne zemlje i 2000. godine kupuje 97,4 posto dionica Sarajevskog kiseljaka i osniva tvrtku za proizvodnju sladoleda Ledo – Čitluk. Nakon toga, 2003. godine kupuje 55,49% dionica srpskog Frikoma te 51% udjela u trgovačkom poduzeću TP DC Sarajevo.

U Hrvatskoj 2004. godine kupuje tvrtku Medijator iz Dubrovnika i Slobodu iz Osijeka.
Osim toga, širi se i na Mađarsku kupnjom punionice vode Fonyodi i tvornice sladoleda Baldauf, koja je kasnije preimenovana u Ledo kft Mađarska. Nakon toga kupuje 58,11% dionica porečke Agrolagune.

Vraćamo se u Srbiju gdje 2005. godine kupuje tvornicu ulja Dijamant iz Zrenjanina i trgovački lanac Idea iz Beograda. U Hrvatskoj iste godine postaje većinskim vlasnikom PIK-a Vrbovec i Belja.

Slijedi ulazak u vlasničku strukturu Tiska d.d. 2007. godine, a kasnije, 2009. godine Konzum osniva Kozmo d.o.o. čija je osnovna djelatnost trgovina na malo kozmetičkim i toaletnim proizvodima. Nakon toga, 2010. godine nastavlja širenje poljoprivrednog biznisa te postaje vlasnik Vupika.

Najveća Todorićeva akvizicija je slovenski trgovački lanac Mercator. Transakcija je finalizirana 2014. godine te je Agrokor za 550 milijuna eura preuzeo većinski udio u slovenskom trgovačkom lancu.Raspad sistema

Cijeli taj sustav koji su Todorić i država desetljećima gradili i pokušavali održati na životu, sad se raspao. Gubitak iznad visine kapitala, kako je pokazala nedavno objavljena revizija, iznosi više od 14 milijardi kuna.

To znači da je Todorić sada samo formalno vlasnik Agrokora, dok su stvarni vlasnici vjerovnici koji će se pokušati naplatiti kroz prodaju kompanija, nakon što se raščisti kaos koji su dosadašnji vlasnici i menadžeri, uz pomoć države, stvorili.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara