Ahtisaarijeva preporuka: Kosovo van Srbije, ali bez nezavisnosti ?

SRPSKI mediji su, pozivajući se na KIM Radio, tvrde da preporuka UN-ovog posrednika Mattija Ahtisaarija za konačno rješenje statusa Kosova predviđa izdvajanje te pokrajine iz Srbije, ali ne spominje riječ "nezavisnost".

Diplomati dobro upućeni u Ahtisaarijev tekst navode kako će se on isključivo baviti prebacivanjem dosadašnjih ovlasti UNMIK-ove međunarodne uprave na kosovske institucije, dok će namjerno iz njega biti izbrisane riječi kao "nezavisnost", "suverenitet" i "teritorijalni integritet".

Iako se dugo najavljivalo da će Ahtisaari preporučiti tzv. uvjetnu nezavisnost, tekst preporuke je namjerno dvoznačan kako bi objema stranama omogućio da ga protumače na svoj način, odnosno tako olakšao pregovore između Beograda i Prištine koji trebaju uslijediti u veljači. Ahtisaarijeva preporuka će članicama Kontakt grupe biti dana na uvid 26. siječnja, a potom će je oni podnijeti srpskim i kosovskim vlastima 9. veljače.

Dio diplomata drži da će Ahtisaarijeva dvosmislenost samo izazvati dodatnu napetost u regiji, s obzirom da bi odbijanje eksplicitnog priznanja nezavisnosti moglo radikalizirati kosovske Albance. S druge strane se diplomatski rječnik preporuke pravda time što u međunarodnoj zajednici po pitanju Kosova još uvijek nema potpunog konsenzusa, odnosno kako Rusija još uvijek inzistira na formalnom očuvanju teritorijalnog integriteta Srbije.

"Curenje" vijesti o tome kako navodno rješenje statusa Kosova ipak nije konačno valja protumačiti i u svjetlu današnjih parlamentarnih izbora u Srbiji, odnosno straha dijela zapadnih vlada da bi njihov previše tvrd stav o južnoj srpskoj pokrajini mogao ići na ruku srpskim radikalima i nacionalistima.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara