HIV-om se godišnje zarazi 2,5 milijuna ljudi

HIV-om se godišnje zarazi 2,5 milijuna ljudi

Ilustracija: Hina

OKO 2,5 milijuna osoba diljem svijeta svake se godine zarazi virusom HIV-a, brojka koja zabrinjavajuće stagnira već deset godina, upozoravaju u utorak znanstvenici.

Nova analiza daje "zabrinjavajuću sliku sporog napretka" u smanjenju novih zaraza HIV-om, rekao je doktor Haidong Wang sa sveučilišta u Seattleu, glavni autor studije.

Istraživanje pokazuje da je godišnji broj novih infekcija u zadnjih deset godina ostao relativno stalan, oko 2,5 milijuna ili gotovo 7000 dnevno, nakon razdoblja brzog povlačenja između 1997. i 2005. godine.

Ta stagnacija mogla bi se pogoršati ako dođe i do stagnacije financiranja programa borbe protiv HIV-a, zabrinuti su stručnjaci.

"Vlade i međunarodne organizacije trebalu značajno povećati svoje napore da bi se svake godine skupilo oko 36 milijardi dolara potrebnih za ostvarenje cilja nestanka AIDS-a do 2030.", rekao je suautor Christopher Murray.

Zadnjih petnaest godina međunarodna zajednica dala je ukupno 110 milijardi dolara za borbu protiv epidemije HIV-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema studiji, u 2015. bilo je 38,8 milijuna osoba zaraženih HIV-om, dok ih je 2000. bilo 28 milijuna.

UNICEF je u ponedjeljak, prvog dana međunarodne konferencije o AIDS-u u Južnoafričkoj Republici objavio da AIDS ostaje "prvi uzrok smrti" među mladima u dobi od 10 do 19 godina u Africi.

Istraga UN-ove agencije među 52.000 mladih u 16 zemalja svijeta otkrila je da se 68 posto ispitanika nije željelo testirati na AIDS "iz straha od pozitivnog rezultata i straha da budu stigmatizirani".

Broj novih infekcija s majke na dijete, povezanih s prijenosom virusa pri rođenju ili tijekom dojenja, znatno se smanjio, gotovo 70 posto od 2000., navodi UNICEF.

Godine 2015. polovica novih infekcija među djecom od 0 do 14 godina zabilježena je u samo šest zemalja, od kojih se pet nalazi u Africi: Južnoafrička Republika, Kenija, Mozambik, Nigerija i Tanzanija.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara