Air France nije kriv zbog pada aviona u kojem je poginulo 228 ljudi

Air France nije kriv zbog pada aviona u kojem je poginulo 228 ljudi
Ilustracija: EPA

FRANCUSKI suci odbacili su optužbe protiv zrakoplovne kompanije Air France i Airbus zbog pada zrakoplova 2009. nad Atlantikom pri čemu je poginulo 228 osoba te su odgovornost za nesreću pripisali pilotima, čime su odmah izazvali bijes obitelji žrtava.

Avion je pao s 11.500 metara visine

Piloti Airbusa A330 nisu postupili prema svim upozorenjima i dostupnim očitanjima instrumenata, presudili su suci u zaključcima u koje su uvid imale novinske agencije.

Zrakoplov se srušio u ocean na letu iz Rio de Janeira do Pariza s visine od 11.500 metara tijekom oluje pošto je ušao u zonu jake turbulencije. Njegovi su motori radili, ali su krila gubila uzgon.

"Izravni uzrok nesreće je što je posada izgubila kontrolu nad zrakoplovom", odlučili su suci, navodi agencija Reuters.

Time su suci zanemarili prijašnji zaključak da je uzrok katastrofe zamrzavanje Pitotove cijevi tijekom leta. Pitotova cijev služi za mjerenje brzine zrakoplova, podsjeća agencija France Presse. Suci su na taj način odbacili optužnicu koju je protiv kompanije Air France podnijelo državno odvjetništvo.

Obitelji žrtava će se žaliti

No odvjetnik obitelji žrtava odmah je najavio žalbu.

"Suci su crno na bijelo napisali da zamrzavanje Pitotove cijevi nema nikakve veze s nesrećom. Glupost. Da se Pitotova cijev nije zamrznula, ne bi bilo nesreće", rekao je odvjetnik Sebastien Busy.

Nesreća je bila najsmrtonosnija u povijesti Air Francea i u povijesti zrakoplova A330.

Desetljeće nakon nesreće avioindustrija još primjenjuje pouke izvučene iz te nesreće. Unesene su tako izmjene u uvježbavanju pilota, u protokole postupanja u kokpitu te u praćenje zrakoplova u udaljenim zonama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara