Akcija "Pokreni se - budi zdraviji" u Parku Maksimir

"Pokreni se budi zdraviji" naziv je sportske manifestacije koju u subotu, 16. travnja, u Parku Maksimir, u povodu Svjetskog dana zdravlja, priređuju Hrvatska udruga fizioterapeuta i Zagrebački gradski ured za obrazovanje i šport.

U raznim sportskim aktivnostima sudjelovat će učenici zagrebačkih osnovnih i srednjim škola, a tijekom manifestacije bit će organizirana i akcija besplatnog mjerenja tlaka te šećera, kolesterola i triglicerida u krvi.

Sudionici će se prvo okupiti na Trgu bana Jelačića odakle će u 10,30 sati krenuti prema Parku Maksimir.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorava da nedovoljna fizička aktivnost postaje sve većim javnozdravstvenim problemom kod svih dobnih skupina, a posebice mladih.

To dovodi do pretilosti, problema sa zglobovima, dijabetesa, povećanog rizika od visokog krvnog tlaka, osteoporoze i drugih bolesti, ističe predsjednica Hrvatske udruge fizioterapeuta Mirjana Grubišić.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po podacima WHO-a od posljedica nedovoljne fizičke aktivnosti godišnje umire dva milijuna ljudi, a između 60 i 85 posto odraslih osoba nisu dovoljno tjelesno aktivni.

Bolesti zglobova čine više od polovice svih kroničnih oboljenja kod starijih od 60 godina, a bol u leđima postala je drugim najčešćim uzrokom bolovanja.

WHO također navodi da će u Europi do kraja 2010. po prvi puta biti više ljudi starijih od 60 godina nego mlađih od 20 godina, što će znatno povećati troškove liječenja.

(Hina) pp/xmt ymd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara