Akcija "Slobodne Dalmacije": Knjižnici u Jelsi predano 20 tisuća knjiga za obnovu izgorjela fundusa

KNJIŽNICI u Jelsi, koja je izgorjela u požaru u početku studenog prošle godine sa sveukupnim fundusom od oko 10 tisuća knjiga, danas je uručeno oko 20 tisuća knjiga prikupljenih u akciji "Knjige za Jelsu" koju je odmah nakon požara organizirao splitski dnevnik "Slobodna Dalmacija".

Urednica kulturne redakcije "Slobodne Dalmacije" Jasenka Leskur-Staničić kazala je kako to nije kraj akcije, nego da će se nastaviti sve dok ne bude dovršena nova zgrada jelšanske knjižnice, odnosno, kako je rekla, dok god knjige ne budu na policama.

Dosadašnji odziv raznih darovatelja, naglasila je Leskur-Staničić, više je nego izvanredan.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Knjige za prvu preporodnu knjižnicu i čitaonicu na dalmatinskim otocima i petu u Dalmaciji, osnovanu davne 1868., osim mnogobrojnih pojedinaca darovali su gradovi i općine iz cijele Hrvatske te mnoge ustanove. Najveći je dio stigao iz izdavačkih i distributerskih kuća iz Splita, Rijeke, Zagreba, te Instituta za oceanografiju i ribarstvo u Splitu, Splitskoga književnog kruga, Hrvatskog centra UNESCO-a.

Prvi je pomoć posalo susjedni Stari Grad na Hvaru, a grad Split je darovao i 50 tisuća kuna za obnovu zgrade. Splitska Gradska knjižnica "Marka Marulića", osim što je i sama darovala knjige s tematikom uglavnom o Hvaru i Jelsi, pokrenula je i akciju prikupljanja knjiga, CD-a, audiovizualnog materijala.

Gradska knjižnica i čitaonica u Jelsi, koja je ove godine obilježavala 135. obljetnicu osnutka i širenja kulturne i nacionalne svijesti stanovnika Jelse i cijelog otoka Hvara, bila je smještena u južnom krilu prvog kata Općinskog doma građena 1895. Vatra je 10. studenoga progutala sav fundus i opremu knjižnice. U kratku vremenu, od 15 do 18 sati, unatoč naporima vatrogasaca koji su vatru brzo uspjeli zaustaviti, osim knjižnice izgorio je i općinski arhiv i vijećnica od čijeg su stilskog namještaja, unikatnog rada drvorezbara Marka Perissutija, spašene samo dvije stolice.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara