Akcija USKOK-a: Utajili milijune na skupim autima i prodavali ih nogometašima

Akcija USKOK-a: Utajili milijune na skupim autima i prodavali ih nogometašima
Ilustracija: Marko Prpić/PIXSELL

ZBOG ilegalnog uvoza skupocjenih automobila za biranu klijentelu, danas se na meti USKOK-a i policije našlo desetak osoba i tvrtki osumnjičenih za milijunske prevare s PDV-om i drugim uvoznim davanjima, neslužbeno se doznaje iz izvora bliskih istrazi.

Prema neslužbenim podacima, istražitelji su nakon uhićenja pretresli domove i poslovne prostore osumnjičenih. Nakon policije, očekuje ih ispitivanje i u USKOK-u koji može pokrenuti istragu i od suda zatražiti određivanje istražnog zatvora.

Među uhićenima je i navodni organizator 48-godišnji Ivan Inja Bašić, od ranije poznat iz stupaca crne kronike kao dio skupine kradljivaca automobila pod vodstvom pukovnika Željka Maglova. U tom je postupku oslobođen, a pisalo se i da mu je u dvorište kuće u Zagrebu 2012. bačena bomba.

Aute su kupovali poduzetnici, odvjetnici, nogometaši...

Jutarnji list navodi da su po zamolnicama iz Hrvatske u ovoj akciji provedene i ciljane pretrage u inozemstvu. Njemačka policija navodno je upala u tvrtku supružnika Bašić na području Münchena, dok je češka policija pretražila poslovni prostor njihove tvrtke u Pragu. U financijskom dijelu istrage sudjelovao je i Samostalni sektor za financijske istrage Ministarstva financija, tzv. porezni USKOK.

Istražitelji su otkrili da je Bašić pri uvozu pojedinih automobila koristio nekoliko fiktivnih tvrtki u Slovačkoj, Sloveniji i Bugarskoj koje su između sebe, ali i spomenutim tvrtkama u Hrvatskoj izdavale fakture u kojima se prikazivalo da je izvršena obveza plaćanja PDV-a, što zapravo nije učinjeno, navodi dnevnik.

Na taj je način iz Njemačke uvezeno tridesetak automobila, a porezi nisu plaćeni ni u jednoj zemlji. Državni proračun time je, prema neslužbenim podacima, oštećen za preko tri milijuna kuna.

Jutarnji list doznaje da je među kupcima niz zvučnih imena prvenstveno iz poduzetničkih, odvjetničkih i sportskih krugova među kojima su i nogometaši, ali da nema dokaza da su kupci znali da na vozila nije plaćen PDV.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara