akciju hns-a o neposrednom izboru lokalnih čelnika podržala u zagrebu i v. pusić

Hrvatska narodna stranka (HNS) danas je u svim gradovima i nekim općinama u Hrvatskoj organizirala prikupljanje potpisa za neposredan izbor gradonačelnika, načelnika općina i župana, a akciju je u Zagrebu podržala i predsjednica te stranke Vesna Pusić. L

HNS je u saborsku proceduru uputio prijedlog da se donese zakon o neposrednom biranju lokalnih čelnika, a Zagrepčani i drugi građanih Hrvatske danas su se mogli na 200-tinjak mjesta u svojim gradovima i općinama izjasniti podupiru li taj prijedlog.

"Gradonačelnik bi imao iste ovlasti koje ima i danas, ali drukčiju odgovornost", rekla je Vesna Pusić i objasnila da bi po novome gradonačelnik u prvome redu odgovarao građanima koji su ga izabrali, a ne samo gradskoj skupštini ili vijeću, ili pak svojoj stranci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Predsjednica HNS-a je napomenula da je "s tehničke strane" najsloženije riješiti odnos između "direktno izabranog gradonačelnika ili načelnika općine i gradske skupštine ili vijeća, te između gradonačelnika i poglavarstva. Zbog toga je iz rasprave o HNS-ovom prijedlogu u prvome saborskom čitanju osobito istaknula prijedlog da kandidat koji se natječe za gradonačelnika odmah predloži i svoju ekipu, koja bi činila stručno poglavarstvo.

Zagrepčani su se na HNS-ovu akciju pod nazivom "Vi im dajte mandat, oni vama polažu račune" mogli odazvati na 24 mjesta, a na Trgu bana Jelačića bili su i mnogi HNS-ovci iz gradske vlasti, među kojima i predsjednica Gradske skupštine Morana Paliković Gruden, zamjenik gradonačelnice Stipe Tojčić i član Poglavarstva Srećko Ferenčak.

Rezultati akcije prikupljanja potpisa diljem Hrvatske bit će poznati i objavljeni u ponedjeljak na konferenciji za novinare, najavio je glasnogovornik HNS-a Boris Blažeković.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara