Istraživanje: Građani Hrvatske misle da su mjere Nacionalnog stožera bile dobre

Istraživanje: Građani Hrvatske misle da su mjere Nacionalnog stožera bile dobre
Davorin Visnjić/Pixell

GOTOVO pet posto građana misli da su mjere Nacionalnog stožera tijekom epidemije koronavirusa bile pretjerane ili uglavnom pretjerane, dok njih 80 posto smatra da su bile dobro odmjerene. Dio je to rezultata istraživanja koje su od 2. do 5. lipnja na uzorku od 1300 ispitanika proveli RTL i Promocija plus. 

I birači oporbenih stranaka u većini smatraju da su mjere bile odmjerene

Kad je pak riječ o biračkim preferencijama, isto istraživanje je pokazalo da je 29,3 posto birača SDP-a te 20,3 posto birača Domovinskog pokreta smatra da su mjere bile pretjerane. Ipak i kod njih je značajno više onih koji mjere ocjenjuju dobro odmjerenima. Među SDP-ovim biračima taj postotak je 67,9, a među biračima Domovinskog pokreta 77,4.

S tvrdnjom da je Stožer ostvario pravi odnos između zaštite zdravlja i smanjenja ekonomske štete uglavnom ili potpuno slaže se 62,1 posto ispitanika, a da to nikako ili uglavnom nije slučaj drži 30,7 posto ispitanika. Gotovo 90 posto HDZ-ovih birača, kao što je bilo i za očekivati, slaže se da je balans bio ispravan.

Oko 65,1 posto birača smatra da su hrvatske granice otvorene primjereno

Da su hrvatske granice strancima i turistima otvorene primjereno, dominantan je stav među ispitanicima - 65,1 posto. Da se granice otvaraju prebrzo, poručuje gotovo četvrtina, a da je dinamika prespora i da se to trebalo i ranije učiniti, poručuje manje od 9 posto ispitanika.

11 posto ispitanika nema povjerenja u rad i mjere Stožera
Da nema povjerenja u rad i mjere Stožera, poručuje 11,1 posto ispitanika, četvrtina poručuje da ima dosta povjerenja, dok je najviše onih koji tom tijelu daju povjerenje - takvih je 62 posto. Za tu su se opciju češće odlučili birači gotovo svih stranaka, pa i onih oporbenih. Među biračima HDZ-a to je 89,2 posto, SDP-a 42,9 posto, a Domovinskog pokreta 60,9 posto.

Više od 35 posto ispitanika želi blaže mjere ako dođe do drugog vala

Kad je pak riječ o očekivanjima u drugom valu ako do njega dođe, građani najčešće zazivaju blažu verziju. Odnosno omogućavanje normalnog života uz obavezne mjere zaštite starijih i rizičnih skupina. Tako misli više od 35 ispitanika.

Za kompletnu karantenu, slično kao u prvom valu epidemije, je 26,9 posto

Za kompletnu karantenu, slično kao u prvom valu epidemije, je 26,9 posto, a sličan je postotak i onih koji smatraju da bi se trebale odrediti isključivo lokalne karantene ovisno o lokalnim brojkama zaraženih. Malo je onih koji smatraju da bi se u drugom valu trebao osigurati normalan život bez mjera, kao i onih koji tada ne bi aktivirali Nacionalni stožer.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara