"Ako iduća Vlada bude kršila prava radnika, sindikati izlaze na ulicu"

U ORGANIZACIJI Saveza samostalnih sindikata Hrvatske danas je organizirano predizborno sučeljavanje parlamentarnih stranaka o aktualnim problemima hrvatskih radnika. Zanimljivo sučeljavanje predstavnik HDZ-a Damir Polančec morao je pratiti iz publike jer je kasnio 20 minuta. Ana Knežević, predsjednica SSSH namijenila mu je mjesto među običnim pukom jer im se nitko iz HDZ-a nije uopće javio ni potvrdio da će doći, pa tako nije bilo ni predviđeno mjesto za vladajuću stranku.

Čelnica SSSH je poručila budućoj Vladi da sindikati više neće samo tiho promatrati. "Ako će se zanemarivati naša prava i naša situacija se počne pogoršavati, mi ćemo izići na ulice", rekla je Knežević.

Vjerujemo da je Polančecu u publici bilo zanimljivo, ali i nelagodno kada je vidio u kolikom stupnju se s izjavom Knežević slažu ostale parlamentarne stranke.

Stranke za hitnu poreznu reformu

Najzanimljivije je bilo pitanje porezne politike koju je osobito začinio HDZ svojom "okupacijom Hrvatske u četiri tisuće slika" u kojima aludira na SDP-ove planove o povećanju raznih poreza.

Zoran Milanović, predsjednik SDP-a prvo se osvrnuo na natpis na plakatima koji kaže da će uvesti porez na štednju, nazvavši to apsolutnom izmišljotinom. Potvrdio je da je SDP apsolutno za porez na kapitalnu dobit, rekavši da se to čini u svakoj normalnoj zapadnoj zemlji.

"Ako jedan siromašni radnik već za svoju plaću od 1.600 kuna plaća porez, onda mora i onaj koji proda svoje dionice za milijune eura. To je načelno pitanje", rekao je Milanović. Na isti način je komentirao i najavu poreza na nasljedstvo, rekavši da je u svakoj uređenoj zemlji apsolutno normalno da se na tri milijuna kuna nasljedstva plati 15 posto poreza državi.

I ostali prisutni su se složili da treba uvesti neke nove poreze, jedino bi HSP, kako je rekao Pero Kovačević, to odgodio za neka kasnija vremena. "Nama je najvažnije da se utvrdi koja je imovina stečena nezakonito pa da se oduzme. Nakon toga ćemo moći pričati o porezima", rekao je Kovačević.

"Država više nema prostora za uzimanje poreza kod osobnih dohodaka, pa je logično da zahvati tamo gdje ima tog prostora. A ima ga kod luksuznih stvari. EU neće više razgovarati s nama dok ne napravimo poreznu reformu", rekao je predsjednik HSS-a Josip Friščić.

Neće se zabraniti rad nedjeljom

Crkva mora priznati poraz. Prisutni su postigli konsenzus oko rada nedjeljom, te je sada sigurno da neće biti zakonske zabrane rada, nego će se zakonom regulirati obaveze poslodavca i prava radnika. Tako se svi slažu da se u zakon mora staviti da radnici moraju biti više plaćeni za rad nedjeljom, da ne smiju primjerice raditi sve četiri nedjelje u mjesecu, te da se poslodavci počnu kažnjavati zatvaranjem trgovina ili pogona.

Silvano Hrelja, HSU, se nije mogao složiti s Milanovićem da je zakon iznad kolektivnih ugovora. On jedini smatra da se navedeni prijedlozi ne trebaju stavljati u zakone, već da država mora natjerati poslodavce da poštuju kolektivne ugovore.

Dragutin Lesar (HNS) je pitao Đurđu Adlešić (HSLS) zašto nije kao dosadašnji član vladajuće koalicije donijela zakon koji bi povećao prava radnika. Ona mu je ljutito odgovorila da nije u redu politizirati ovako važna pitanja.

"Vi ste kao član oporbe mogli prihvatiti naše kvalitetne prijedloge, ali niste," rekla je Adlešić Lesaru.

Nitko ne vjeruje da će se kazniti privatizacijski lopovi

Na žalost mnogih opljačkanih u privatizaciji, političari misle da je već kasno da se kazne svi odgovorni za tu pljačku te nitko ne bi privatizirao strateške grane poput elektroprivrede. SDP i HNS su za ustavne promjene koje bi onemogućile da privatizacijska pljačka ode u zastaru.

Zoran Milanović se sam osvrnuo na grešku prethodne koalicijske Vlade: "Mi smo u onoj vladi najavili da ćemo uhvatiti i kazniti  lopove iz privatizacije, a na kraju smo mi prozvani lopovima. No, to je tako u politici", kazao je Milanović.

Na kraju je smijeh okupljenih izazvao Silvano Hrelja (HSU) pozvavši radnike da glasaju  za  njih, jer su oni stranka njihove budućnosti.

Okupljenim novinarima  Milanović je komentirao svoju tvrdnju da je Sanader kao Milošević.

"Nisam rekao da je Sanader kao Milošević, jer to, naravno, nije tako. Samo sam rekao da Sanader koristi isti slogan kao Milošević, idemo dalje. HDZ stalno ponavlja idemo dalje", rekao je Milanović.

D.M.
Foto: I.L.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara