"Ako Kosovo jednostrano proglasi neovisnost, destabilizirat će Zapadni Balkan i još neke regije u svijetu"

SRBIJA se na pregovorima o statusu Kosova koji se ovih dana vode u Beču i dalje protivi bilo kakvoj neovisnosti svoje južne pokrajine koja je od 1999. pod zaštitom UN-a. Srbija je danas objasnila da se protivi albanskoj težnji za neovisnošću jer želi pridonijeti miru na Balkanu.

Njezini predstavnici su zatražili i produljenje ovih pregovora koji bi morali završiti u idućih 24 sata.

Beograd i Priština, već sada ocjenjuju da pregovori nisu uspjeli, javlja B92. Očekivano, i Beograd i Priština ostaju na svojim pozicijama.

Delegacija kosovskih Albanaca odbila je prijedlog o budućem statusu Kosova koji je na pregovorima u Badenu pokraj Beča iznio predsjednik Srbije Boris Tadić.

Srpski ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić rekao je da pregovori nisu uspjeli jer albanska strana smatra da im je nezavisnost obećana i da će je ostvariti. Samardžić kaže da je trojka ulagala napore da nagovori albansku stranu da razgovara o srpskim prijedlozima, ali da ih je trebala jače motivirati.

Beograd je proširio svoj prijedlog osnovne autonomije kroz primjere Hongkonga, Južnog Tirola, Baskije i Katalonije.

"Tajna njihovog ponašanja je u tome što zaista misle da im je nezavisnost sigurna, da im je nezavisnost obećana i da će nezavisnost doći", smatra srpski ministar za Kosovo.

Ruski predstavnik posredničke trojke Aleksandar Bocan-Harčenka prenio je da se Moskva slaže da se pregovori nastave iza 10 prosinca, što je za sada konačni rok za dogovor. Ta njegova najava obilježila je današnji dan pregovora.

"Inzistirat ćemo na tome da se pregovori nastave i poslije tog datuma, ali nam treba dobar i jak argument da bi smo to i učinili," rekao je ruski predstavnik.

Predstavnici kosovskih vlasti već duže vrijeme najavljuju da će nakon 10. prosinca proglasiti nezavisnost i ako ne bude dogovora.

Srpski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić rekao je da će snositi odgovornost, tko god se odluči za jednostran potez, za sve ono što može uslijediti poslije toga. "To bi vrlo lako za posljedicu moglo imati fundamentalnu destabilizaciju regije zapadnog Balkana i vrlo vjerojatno nekih drugih regija na svijetu", rekao je Jeremić.

D.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara