ako vlada ne odustane od izmjena zor-a, sssh će pozvati radnike na opći štrajk

Ako Vlada ne odustane od predloženih izmjena Zakona o radu (ZOR), kojima se smanjuju radnička prava, Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) pozvat će radništvo na opći štrajk u veljači, najavili su danas čelnici najveće hrvatske sindikalne središnjice.

´U slučaju potrebe, odazovite se svim industrijskim akcijama jer, ako to ne učinimo sada, posljedice će snositi i naša djeca´, poručio je radnicima s konferencije za novinare pred zgradom Vlade zamjenik predsjednika SSSH Ivan Tomac.

SSSH se protivi bilo kakvim izmjenama ZOR-a dok se ne uspostavi nezavisno radno sudstvo, te osigura isplata zajamčenih plaća i socijalna sigurnost za radnike koji ostaju bez posla.

SSSH će predložiti ostalim sindikalnim središnjicama da se Vladi ostavi određeni rok za prihvaćanje tih zahtjeva, a u slučaju negativnog odgovora organizirat će u veljači, kada Sabor bude raspravljao o prijedlogu izmjena ZOR-a, zajedno s ostalim sindikatima opći štrajk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sindikalci su Vladi poručili da prekine s reformama isključivo preko leđa radnika, a saborskim zastupnicima da postanu već jednom ono za što su ih građani izabrali.

´Zastupnici moraju postati naš glas i naša savjest, a ne samo puki izvršitelj zahtjeva međunarodnih ustanova´, kazao je Tomac misleći pritom na MMF i Svjetsku banku koji od Vlade traže fleksibilizaciju hrvatskog tržišta rada.

Predložene izmjene ZOR-a dosad su odbacile i ostale sindikalne središnjice, a njihovi su čelnici za ponedjeljak najavili sastanak na kojem će odlučiti o zajedničkim prosvjednim akcijama, pri čemu je moguć i opći štrajk.

U spornim izmjenama ZOR-a predlaže se smanjivanje otpremnina, skraćivanje otkaznih rokova, izjednačavanje rada na određeno i rada na neodređeno vrijeme i promjena definicije malog poslodavca.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara