Aktiva HNB-a 68,06 milijardi kuna

TIJEKOM prosinca 2006. godine zabilježeno je povećanje ukupne aktive HNB-a unatoč smanjenju inozemnog dijela aktive. Tako je na kraju prethodne godine ukupna aktiva središnje banke iznosila 68,06 milijardi kuna odnosno oko 2,1 milijardu kuna više nego na kraju studenog prethodne godine, objavio je limun.hr. 

U usporedbi s krajem 2005. godine aktiva bilježi rast od preko 8,9 milijardi kuna odnosno od oko 15% u relativnim iznosima.

Inozemna aktiva HNB-a krajem prošle godine iznosila je 64,09 milijardi kuna odnosno oko 1,8 milijardi kuna manje nego na kraju studenog. Na mjesečnoj razini na smanjenje inozemne aktive utjecala je kupovina stranih valuta države od središnje banke s ciljem povrata inozemnog dijela javnog duga. S druge strane, navedeno smanjenje ublažila je devizna intervencija HNB-a na domaćem tržištu krajem prosinca.

U usporedbi s krajem 2005. godine inozemna aktiva ostvarila je rast od preko 9,2 milijarde kuna dok je zabilježen i iznadprosječni godišnji relativni rast od 16,8%.

Povećanje ukupne aktive tijekom prosinca posljedica je rasta potraživanja HNB-a od poslovnih banaka, i to prvenstveno na osnovi reotkupa vrijednosnih papira. Navedeni rast potraživanja za skoro 3,9 milijardi kuna bio je i očekivan s obzirom na uobičajene sezonske pritiske na rast likvidnosti te pripreme banaka na nove monetarne mjere.

Na godišnjoj razini navedena potraživanja bilježe smanjenje od oko 300 milijuna kuna. Potraživanja HNB-a na mjesečnoj i godišnjoj razini od središnje države nisu zabilježila promjenu, dok su ona od ostalih domaćih sektora neznatno smanjena.

Na strani pasive primarni novac zabilježio je očekivano nešto snažniji rast tijekom prosinca i kao posljedica povećane potražnje za gotovim novcem u optjecaju pred blagdane. Inozemna pasiva središnje banke ostala je na kraju 2006. nepromijenjena na mjesečnoj i godišnjoj razini.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara