Aktivisti srušili kip svećenika osumnjičenog za pedofiliju. Pogledajte snimku

Aktivisti srušili kip svećenika osumnjičenog za pedofiliju. Pogledajte snimku
Screesnhot: YouTube

AKTIVISTI su u Gdanjsku, gradu u sjevernoj Poljskoj, srušili kip kontroverznog rimokatoličkog svećenika Henryka Jankowskog, optuženog, no nikada proglašenog krivim za seksualno zlostavljanje djece, prenosi Oko.press.

Aktivisti su taj čin opisali kao protest protiv svećeničkog seksualnog zlostavljanja te sustavnog prikrivanja zločina koje je počinila Katolička crkva, prenose mediji.

Poljska policija je potvrdila da su uhićena tri muškarca kojima će se suditi zbog uništavanja spomenika. 

Lokalni mediji su prenijeli da su muškarci koristili uže kako bi srušili kip te su zatim na njega položili svećeničku haljinu i komad dječjeg donjeg rublja kao simbol zlostavljanja maloljetnika. Kip nije bio oštećen. 

"Cilj je uništiti lažni i zli mit o Henryku Jankowskom, ne sami kip", napisali su aktivisti, prema OKo.pressu. 

Jankowski, koji je umro 2010., bio je član poljskog pokreta Solidarnost i jedan od vodećih svećenika koji je podupirao oporbu komunističkog režima 1980-ih. 

Tijekom kasnih 90-ih postao je poznat po kritiziranju Europske unije i po antisemitskim izjavama te mu je bilo zabranjeno propovijedati godinu dana.

Jankowski je bio optužen, ali nikada proglašen krivim za seksualno zlostavljanje djece. To pitanje ostaje otvoreno kao dio šireg skandala seksualnog zlostavljanja u redovima Katoličke crkve.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara