Aktivistu "Otpora" zabrana ulaska u Ukrajinu do 3000. godine

Aktivistu "Otpora" zabrana ulaska u Ukrajinu do 3000. godine
AKTIVIST srbijanske nevladine organizacije "Otpor" dobio je, odlukom ukrajinskih vlasti, tisućugodišnju zabranu ulaska u Ukrajinu, piše u četvrtak beogradski dnevnik "Glas javnosti".

"Prije dva tjedna sam došao vlakom na ukrajinsku granicu i nakon što su mi pogledali pasoš, jednostavno su mi stavili zabranu ulaska na 1000 godina bez ikakvog obrazloženja", rekao je aktivist Otpora Miloš Milenković.

"Ne mogu ući u Ukrajinu do 1. siječnja 3000.", dodaje ovaj aktivist.

Milenković navodi da je prethodno, u travnju i svibnju, vraćen i s ruske i bjeloruske granice te dodaje kako smatra da se nije miješao u ukrajinske unutrašnje stvari te da je u Kijevu radio kao volonter od 2001. godine i prenosio njihova iskustva.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvor lista tvrdi da je moguće da uskoro iz Ukrajine stigne zahtjev vlastima u Beogradu da ispitaju rad članova "Otpora", Aleksandra Marića i Stanka Lazendića, koji već nekoliko mjeseci borave u Kijevu, gdje su sudjelovali u formiranju organizacije "Pora", neke vrste srbijanskog "Otpora", organizacije koja je bila jedna od glavnih pokretača demonstracija zbog lažiranja predsjedničkih izbora.

I ovoj dvojici "otporaša", kaže list, prijeti protjerivanje iz Ukrajine ako se utvrdi da su sudjelovali u rušenju državnog uređenja, a ne u "unapređivanju demokracije i studentskih organizacija", na osnovu čega im je i odobren boravak u Ukrajini.

Prema riječima Milenkovićeva kolege, Siniše Šikmana, koji je do kolovoza ove godine radio kao instruktor u Ukrajini, "Pora" je autentičan ukrajinski proizvod, a Srbi su ih samo trenirali za medijske i javne nastupe, za tijek kampanje i jednostavno prenosili iskustva "Otpora" iz Srbije.

Studentski pokret "Otpor" nastao je u Srbiji 1999. godine i najzaslužniji je za pad režima Slobodana Miloševića u listopadu 2000. godine. Njegovi članovi, za vladavine Miloševića masovno su hapšeni i zatvarani, proglašavani izdajnicima i teroristima, a njihov simbol - stisnuta pesnica - bio je zabranjen.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara