AL QAIDA KUPOVALA DIJAMANTE U AFRICI - LIST

Istraga Europljana o financiranju al Qaide pokazala je da su vlade dviju zapadnoafričkih zemalja pružale utočište teroristima koji su kupili dijamante vrijedne 20 milijuna dolara, piše u nedjelju The Washington Post.

Istražitelji iz nekoliko europskih zemalja zaključili su da je liberijski predsjednik Charles Taylor primio milijun dolara za pružanje utočišta operativcima al Qaide, koji su se našli u toj regiji najmanje dva mjeseca nakon napada na New York i Pentagon 11. rujna 2001., piše list.

Prema nalazima istrage, teroristi su se kretali između zaštićenog područja u Liberiji i predsjedničkog kompleksa u susjednoj Burkini Faso.

Već dugo optuživani za toleriranje ilegalne trgovine dijamantima i oružjem Taylor i predsjednik Burkine Faso, Blaise Campaore, odbacuju optužbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Namjera al Qaide bila je da značajna financijska sredstva za svoje operacije pretvori u dijamante kao odgovor na zamrzavanje njezine imovine koju su 1998. provele Sjedinjene Države nakon napada na dva američka veleposlanstva u Africi, piše The Washington Post pozivajući se izvješće vojnih obavještajaca.

Europski obavještajni izvori kažu da su bili zbunjeni nedostatkom interesa koji su pokazali Amerikanci, posebice CIA, koja je i inače umanjivala značenje povezanosti al Qaide s poslovima oko dijamanata, piše The Washington Post.

List navodi kako je istraga pokazala da je skupina koja je za teroriste kupovala dijamante također pokušavala doći do modernog oružja kao što su rakete koje mogu oboriti zrakoplov.

Dijamantima, koje je al Qaida kupila, gubi se svaki trag nakon što su izneseni iz Liberije i Burkine Faso, piše The Washington Post.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara