Aladrović: Možda ćemo tražiti sudsku zabranu štrajka, sve opcije su na stolu

Aladrović: Možda ćemo tražiti sudsku zabranu štrajka, sve opcije su na stolu
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

NASTAVLJA se štrajk u školama, a sutra će štrajkati škole u cijeloj Hrvatskoj. 

Vezano za štrajk ministar Aladrović rekao je da su sve opcije na stolu, a to su plaćanje ili neplaćanje štrajka te mogućnost da vlada zatraži sudsku zabranu štrajka. Očekuje da će ovaj tjedan biti riješeno hoće li ili neće platiti dane štrajka, kazao je ministar, zaključivši da popuštanje sindikatima "nije velika opcija". Novinarima je odgovorio da nije siguran hoće li premijer razgovarati sa sindikatima.

Osvrćući se na zahtjeve školskih sindikata za povećanjem plaća podsjetio da je da je vlada ponudila povećanje plaća svim zaposlenima kroz povećanje osnovice za 6,12 posto. Smatra da bi to trebalo zadovoljiti "financijske apetite sindikata".

"Imamo štrajk u situaciji u kojoj nudimo ono što sindikati financijski traže, ali tehnika zadovoljavanja tih zahtijeva nije ista", kazao je, dodavši da se "traženja sindikata svaki dan mijenjaju, a ponuda također svaki dan evoluira" pa će se vidjeti u što će se to izroditi.

Za zahtjeve kojima sindikati traže povećanje plaća od 18 posto Aladrović je rekao da nisu realni jer bi njihovim ispunjenjem proračun za plaće porastao za preko pet milijardi kuna.

"Analiza stanja složenosti radnih mjesta u državnoj i javnoj upravi"

Aladrović je najavio da će vlada kao odgovor na sindikalne zahtjeve za povećanjem plaća naručiti analizu stanja složenosti radnih mjesta u državnoj i javnoj upravi kako bi svi zaposleni bili jednako vrednovani.

Ministarstvo će naručiti snimku stanja na temelju koje će moći sa socijalnim partnerima dogovoriti međusobne odnose u budućnosti, rekao je Aladrović novinarima u nedjelju poslijepodne ispred sjedišta Ministarstva.

Za važeću uredbu kojom se regulira složenost radnih mjesta kazao je da je donesena još 2001. godine te da je puno puta mijenjana pri čemu su radna mjesta različito definirana, a rješenja parcijalna.

Ministar je ustvrdio da je potrebno analizirati sve uredbe i granske kolektivne ugovore te sve jasno definirati, a cilj je osigurati kvalitetniji rad u upravi.

Nisu još, kaže, odlučili hoće li analizu raditi strani ili domaći stručnjaci, ali će to svakako biti netko tko ima reference.

Analizom će, očekuje, dobiti objektivan okvir uz pomoć kojeg će svi na jednak način biti evaluirani. Za zahtjeve za povećanjem koeficijenata koji dolaze iz dijelova javne uprave kazao je da su uvijek "na razini subjektivnosti".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara