Aladrović: Troškove štrajka snosimo do 15. studenog

Aladrović: Troškove štrajka snosimo do 15. studenog
Screenshot: N1

MINISTAR rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović rekao je u srijedu da je vlada sindikatima dala svoju konačnu ponudu, da će u slučaju prihvaćanja sporazuma troškove štrajka snositi do 15. studenoga te je mišljenja da se štrajk treba okončati.

Aladrović  je, nakon pregovora sa sindikatima, istaknuo kako kroz temeljni kolektivni ugovor pregovaraju povećanje za plaća za šest posto te je Vlada jasno pokazala brojke i podatke što to konkretno znači za prosječne plaće učitelja i profesora u srednjim školama.

"Stavili smo na papir sve što smo komunicirali do sada i predali sindikatima. Sindikati nisu bili uvjereni da će se plaće povećati do 30.06. pa smo dodali primjerak sporazuma koji bi odmah stupio na snagu i koji bi potpisali s odgodnim trajanjem. 

Pokazali smo obvezu. Pregovaramo kroz temeljni kolektivni ugovor povećanje plaća za 6 posto i jasno smo pokazali brojke i podatke - što od početka našeg mandata to nosi za prosječne plaće profesora i učitelja", rekao je Aladrović.  

Dodaje kako uz prihvaćanje takve ponude govore o 1300 i 1600 kuna povećanja. 

"Jasno smo to prikazali u primjerku sporazuma i pokazali obvezu da ćemo kroz 2 posto i 6 posto na plaće podići osnovicu svim profesorima i učiteljima u osnovnim i srednjim školama. 

Što se tiče visokog obrazovanja, za nenastavno osoblje i određene segmente nastavnog osoblja, i to smo stavili u primjerak sporazuma. U slučaju prihvaćanja sporazuma odlučili smo da troškove štrajka snosimo do 15.11. Ovom ponudom su uvjeti za nastavak štrajka nestali s obzirom na sve podatke koje sam iznio", kazao je Josip Aladrović.

"Dodatak ili koeficijent ne mijenja na biti"

Rekao je kako dodatak ili koeficijent ne mijenja na biti te da je samo stvar u tehnici na koji se način postiže njihovo povećanje. 

"Ono što smo nudili je koeficijent, no s obzirom na pravni dokument na koji se možemo obvezati, a to je sporazum, mi smo kroz sporazum definirali povećanje ovog dodatka", kazao je Aladrović. 

Na komentar da je dodatak kasnije jednostavnije oduzeti nego mijenjati koeficijent, Aladrović kaže kako to nije točno.

"Mi s ovim sporazumom vežemo za granske kolektivne ugovore i istekom granskih kolektivnih ugovora vezan je sporazum. S obzirom na to da radimo reviziju i dodataka i koeficijenata, ali u ovom trenutku samo koeficijenata, ako vlada želi nešto jednostrano mijenjati jednostavnije je mijenjati koeficijent. 

Da bi se mijenjali dodaci, mora postojati volja obje strane. Ako postoji matematička razlika između dva posto dodatka i dva posto koeficijenta, za tu razliku smo spremni izaći u susret."

Aladrović je rekao da je ovo posljednja odluka

"S obzirom na to da je ovo ponuda koju smo dali sindikatima, da smo formulirali pravne dokumente i dali im na uvid onako kako mi to zamišljamo, smatramo da štrajk treba okončati i plaćanje tog štrajka si vlada više ne može priuštiti", kazao je Aladrović.

Na pitanje je li to posljednja odluka, Aladrović je rekao da jest. 

"Vidjet ćemo što ako se štrajk nastavi, mi ne možemo reagirati samo na to ako će se štrajk nastaviti. Mi nudimo ono što je u okviru fiskalnih, financijskih i sustavnih mogućnosti. Ako se nastavi, štrajk će se nastaviti, nastavit će se dok se ne dogovorimo. Mi nismo vidjeli volju za popuštanjem u zahtjevima sindikata. I dalje je istaknut samo jedan zahtjev i na takav način razgovarati više ne možemo", zaključio je Aladrović.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara