Albanci i dalje prosvjeduju nakon odlaska oporbe iz parlamenta

Albanci i dalje prosvjeduju nakon odlaska oporbe iz parlamenta
Fotografija nije s današnjeg prosvjeda Foto: EPA

TISUĆE Albanaca prosvjedovale su danas protiv socijalističke vlade, a oporbeni zastupnici napustili su parlament uz zahtjev da premijer Edi Rama podnese ostavku i da se pripremi tranzicijska vlada koja će pripremiti poštene izbore.

Prosvjednici su marširali mirno, za razliku od subotnjeg prosvjeda koji je postao nasilan, a policija je tada upotrijebila suzavac i vodene topove kako bi zaustavila narod da ne provali u vladinu zgradu.

Danas je i dalje na prosvjedu bila interventna policija, postavljena ispred svih vladinih institucija.

Vođa konzervativaca: Nismo narod nasilja, nego narod mira i demokracije

Vođa Konzervativne demokratske stranke Lulzim Baša optužio je Ramu za korupciju i povezanost s organiziranim kriminalom. Rama je opetovano negirao optužbe oporbe, ponekad izazivajući ljutite reakcije.

"Nismo narod nasilja, nego narod mira i demokracije i nikada nećemo pristati na krađu glasova ni na krađu desetaka milijuna iz džepova Albanaca", poručio je Baša.

"A za Edija Ramu ostavka je samo početak, bit će suočen s pravdom koju zaslužuje", dodao je Baša.

Prije prosvjeda Europska unija i Sjedinjene Države upozorile su albanske političke čelnike da izbjegavaju nasilje u prosvjedima u Tirani.

"Potvrđujemo pravo građana na mirne prosvjede, ali snažno osuđujemo svaku retoriku političkih vođa koja poziva na nasilje", poručili su šefica eurodiplomacije Federica Mogherini i europski povjerenik za proširenje Johannes Hahn u zajedničkoj izjavi.

EU bojkot nazvao kontraproduktivnim

Američka ambasada u Tirani pozvala je sve sudionike današnjih prosvjeda na mirno okupljanje i odbacivanje nasilja, a vladu i sigurnosne snage na suzdržanost.

Europska unija, međutim, kritizirala je i potez oporbe da se povuče iz parlamenta.

"Taj potez ozbiljno otežava funkcioniranje demokracije u Albaniji. Parlament je mjesto gdje se raspravlja o reformama i razvoju, a ne bojkotira", naglasili su Mogherini i Hahn.

Zaključili su da je bojkotiranje "kontraproduktivno".

Upozorenja odražavaju zabrinutost zbog turbulentne prošlosti Albanije, koja je 1992. godine komunistički režim zamijenila parlamentarnom demokracijom, a čiji počeci su bili prožeti nasilnim prosvjedima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara