ALBRIGHT KAŽE DA JE CLINTON MOGAO POSTIĆI SPORAZUM S KIM JONG-ILOM

Bivša američka državna tajnica Madeleine Albright ustvrdila je u svojim novim memoarima da je predsjednik Bill Clinton mogao postići sporazum sa sjevernokorejskim dikatorom Kim Jongilom da se nije previše usmjerio na Bliski istok.

Albright piše u svojim 512 stranica dugim memoarima kako je Clinton pred kraj svojega mandata pozvao Kim Jong-ila u Washington kako bi postigao sporazum o raketama, ali da ga je sjevernokorejski diktator odbio.

Ona u knjizi "Gospođa državna tajnica" piše kako je Clinton požalio što se više posvetio tlapnjama o rješenju krize između Palestinaca i Izraela nego postizanju mogućeg sporazuma sa Sjevernom Korejom.

Clintonova administracija je 1994. postigla sporazum sa Sjevernom Korejom prema kojem je režim pristao zamrznuti svoj program nuklearnog oružja u zamjenu za dva nuklearna reaktora i opskrbu naftom. Pred kraj Clintonovog mandata na dnevnom redu su bili pregovori o zaustavljanju proizvodnje i izvoza sjevernokorejskih raketa.

Albright je u listopadu 2000. posjetila Pyongyang, a Kim je tada pozvao Clintona u posjet kako bi zaključili sporazum o raketama. Clinton je bio "više nego voljan putovati", kaže Albright, ali je morao ostati u Washingtonu usmjeren na mirovni sporazum između Palestinaca i Izraela koji je na kraju propao. Clinton je pozvao Kima u Sjedinjene Države, ali je ovaj odbio budući je njegov poziv Clintonu bio već objavljen.

Pyongyang je krajem prošle i početkom ove godine protjerao UN-ove inspektore koji su nadzirali zamrznuti nuklearni reaktor, povukao se iz sporazuma o neširenju nuklearnog oružja i kasnije zaprijetio da će proizvesti i isprobati atomsku bombu.

Memoari Madeleine Albright pokrivaju razdoblje njezinog djetinjstva i emigracije, njezine uloge supruge i majke tri kćerke, bolni raspad braka i njezin život u politici.

Albright je rođena 1937. u Čehoslovačkoj odakle je njezina obitelj pobjegla pred nacistima. Tek 1997. doznala je da je njezina obitelj židovska, a ne katolička i da su joj djed i baka nestali u holokaustu. Albright je u vladi predsjednika Clintona prvo bila veleposlanica pri Ujedinjenim narodima, a potom, kao prva žena, postala američka državna tajnica.

Govoreći u interviewu povodom svoje autobiografije o Bliskom istoku Albright je kazala kako Izrael oživljava Yassera Arafata prijeteći mu progonstvom.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"On voli biti žrtva", rekla je ona. "Njemu se sviđa ideja da bi mogao završiti kao mučenik u povijesti".

Albright kritizira aktualnu vladu predsjednika Busha zbog Bliskog istoka i Iraka.

Smatra da su izgledi za postizanje mira između Palestinaca i Izraela sada veoma loši te da bi Sjedinjene Države trebale više se angažirati u mirovnom procesu.

Glede Iraka drži da si je Bush otežao posao neosiguravanjem potpore UN-a i drugih zemalja, ali da je sada postao realniji zatraživši međunarodnu pomoć.

Svojega bivšega šefa Clintona Albright smatra kompletnim predsjednikom s izvanrednim razumijevanjem vanjske politike.

Njezino divljenje je, međutim, kasnije iščezlo zbog Clintonove afere s pripravnicom u Bijeloj kući, Monicom Lewinsky.(Hina) sl rb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara