Albright: SAD-u je potreban legitimitet UN-a u Iraku

BIVŠA američka državna tajnica Madeleine Albright pozvala je Bushovu administraciju da pruži veću ulogu Ujedinjenim narodima u Iraku jer tako može osigurati međunarodni legitimitet u poslijeratnom razdoblju.

U svom članku u magazinu Foreign Policy, objavljenom u ponedjeljak, Albright ističe da sadašnja Bijela kuća može odbacivati UN kao irelevantan i antiamerički "ali za ostatak svjetskog stanovništva, on ostaje stvarno relevantan".

"Iako Vijeće sigurnosti UN-a nije, niti je ikada bilo, vrhovni arbitar rata i mira kao što bi njegovi pristaše željeli, ono ostaje najšire prihvaćeni izvor međunarodnog legitimiteta, a legitimitet još uvijek ima značenje, čak i za imperije", piše Albright u broju magazina za rujan/listopad.

Ona je pozvala Bijelu kuću da pruži UN-u "veću ulogu" u poslijeratnoj obnovi Iraka, gdje su američke snage suočene s rastućim brojem svakodnevnih gubitaka i otporom pristaša svrgnutog režima Sadama Huseina.

Albright je četiri godine bila veleposlanica SAD-a pri UN-u, prije nego je postala državnom tajnicom u drugom mandatu predsjednika Billa Clintona, koji je istekao u prosincu 2000. Osobno je kritizirala UN zbog neučinkovitosti ali mu je priznavala korisnost u određenim područjima kao što je pružanje humanitarne pomoći u siromašnim zemljama i područjima sukoba.

(Hina) dh

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara