Alge i morski organizmi kraj nuklearne elektrane Fukushima nisu kontaminirani

Foto: AFP

"RAZINA joda-131 u morskoj vodi u prihvatljivim je granicama", objavilo je danas na posebnoj konferenciji za novinare japansko ministarstvo znanosti koje je provjeravalo radijaciju u morskoj vodi 30 km od oštećene nuklearke. Ministarstvo znanosti uvjereno je kako nema razloga strahovati da je riba kontaminirana.

"Pressici" japanskog ministarstva znanosti prethodila je obavijest japanske agencije za nuklearnu sigurnost da je razina radioaktivnog joda 1250 puta viša od norme. Kritična razina joda izmjerena je u moru nekoliko stotina metara ispred nuklearne centrale Fukushima.

Službene agencije javljaju prenose izjave znanstvenika kako će se radioaktivne čestice koje su dospjele u more razrijediti s plimom te da nema prave opasnosti.

"Da bi alge i morske životinje apsorbirale to trebala bi znatno viša koncentracija. Isto tako koncentracija joda smanjuje se za polovicu svakih osam dana" rekli su iz državne agencija za nuklearnu sigurnost dodajući kako su se temperatura i tlak u svih šest reaktora nuklearke u Fukushimi stabilizirali.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara