Al-Jazeera: Militantna skupina tvrdi da drži brazilskog taoca

Pripadnici militantne skupine koja se predstavila kao Eskadroni AlMudžahedina u video snimci koju je u subotu objavila katarska satelitska televizija AlJazeera izvijestili su da su u napadu na američku tvrtku u Iraku oteli brazilskog državljana, pri čemu su, kako tvrde, ubijeni jedan Britanac i jedan Brazilac, prenose agencije.

Pripadnici skupine također tvrde da su napad izveli u suradnji s iračkom militantnom skupinom Vojska Ansar al-Sunne te u na internetskim stranicama prikazali osobne isprave otetog brazilskog državljana, prenosi Al Jazeera.

Još nije ustanovljeno je li riječ o istoj operaciji za koju su ranije pripadnici Vojske Ansara al-Sunne objavili da su je oni izveli i da su pritom oteli i ubili jednog švedskog i jednog britanskog državljanina. Obojica su, tvrdili su pripadnici Vojske Ansara al-Sunne radili za obavještajnu agenciju koja je surađivala s američkim vojnim snagama u gradu Baijiju.

Službeni Stockholm u subotu je opovrgao informaciju o ubojstvu švedskog državljana, iznijevši pretpostavku prema kojoj bi se moglo raditi o iračkom državljanu.

Britanac i Iračanin, obojica zaposlenici tvrtke Janusina Security Risk Management sa sjedištem u Londonu ubijeni su u srijedu iz zasjede kada su putovali prema Baijiju. Američka vojska izvijestila je kako je treća osoba koja se nalazila s njima u automobilu bio jedan brazilski državljanin. On je radio za brazilsku skupinu Odebrecht industrial group i u Iraku je radio na popravcima termoelektričnih generatora.

Na internetskim stranicama skupine Eskadroni Al-Mudžahedina što ih je emitirala Al Jazeera prikazane su osobne isprave Brazilca po imenu Joao Jose Vasconcelos Jr. Na video zapisu nije prikazan talac.

(Hina) xmh ysd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara