Al-Qaida poziva na otmice stranih državljana u Afganistanu

Tekst: I.Ka.
Foto: AFP

MUSTAFA Hamid poznat kao Abu Walid al-Masri, jedan od vođa al-Qaide, pozvao je talibane da počnu otimati strane državljane u Afganistanu. Taj poziv predstavlja direktan odgovor na američku politiku pritvaranja i mučenja osumnjičenih za terorizam u vojnoj bazi Guantanamo, ali i drugdje, prenosi The Australian.

U dokumentu kojega je pronašla bivša zaposlenica australske policije Leah Farrall Hamid poručuje talibanskim vođama kako vojnici i civili stranog porijekla moraju postati glavne mete otimanja. U dokumentu nazvanim "američki vojnik u Afganistanu - prvi korak za oslobađanje svih zatvorenika" Hamid govori kako držanje američkog vojnika kojeg su oteli početkom godine mora biti iskorišteno kao presedan u kampanji otimanja zapadnih civila kao osiguranje za oslobađanje talibanskih zatvorenika i al-Qaidinih osuđenika.

Zamjena zatvorenika mora se dogoditi, ali na principu "svi za svakoga", pod tim misli na zamjenu svih talibana za zapadnjačke civile i vojnike. Hamida su iranske vlasti privele 2003. godine, ali on i dalje ima velikog utjecaja u ekstremističkom pokretu i održava vezu sa svojim sljedbenicima preko islamističkih internetskih portala.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara