Američka obitelj spašena nakon dva dana provedena u automobilu zatočenom ispod hrpe snijega

Screenshot: ABC News

Američka obitelj koja je nakon dva dana spašena iz zatočeništva u automobilu ispod hrpe snijega i leda novinarima je ispričala o svom strahu kako ih nitko neće pronaći, te kako neće preživjeti.

Kako bi oslobodili članove obitelji Higgins, čiji je automobil je zapeo na autocesti u Novom Meksiku nakon što je područje poharala snježna oluja, spasitelji su morali kopati kroz nanos od 120 centimetara snijega.

Kada su konačno došli do njih, David i Yvone Higgins iz League Cityja u Teksasu te njihova petogodišnja kći Hannah bili su letargični i u grčevitom zagrljaju.

Krenuli na skijanje, no upali su u mećavu

Svo troje oporavljaju se u bolnici, A David Higgins rekao je kako je Yvonne dobila upalu pluća, no ona i kći su dobro. Dodao je i kako mu je drago da može pričati o nesreći koja ih je snašla, jer je strahovao da neće preživjeti.

Rekao je kako je pokušao raščistiti snijeg rukom kroz prozor automobila i da je gurao koliko je mogao. Mislio je kako nanos snijega u kojem su zapeli ne može biti toliko dubok, no nakon 40-ak centimetara još uvijek je osjetio snijeg. Kada su shvatili da su zatočeni, supružnici su se samo pogledali i pokušali smiriti malu Hannu.

Obitelj je u prošlu nedjelju krenula na skijanje, no loše vrijeme zateklo ih je neposredno nakon ulaska u Novi Meksiko.Neko vrijeme vozili su se iza ralice koja je čistila snijeg s ceste, no vodljivost je ubrzo postala nikakva. Usporio je vožnju na desetak kilometara na sat, no unatoč zimskim gumama snježna mećava ih je zaustavila.

Nakon što su zapeli u snijegu, automobil je radio nekoliko sati, a kada je pokušao izaći da očisti ispušnu cijev, shvatio je da ne može otvoriti vrata. Prvih nekoliko sati Higginsi su čuli kako prolaze automobili, pa su trubili u nadi da će ih netko čuti, no to se nije dogodilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srećom, obitelj je bila dobro opremljena. Uz skijašku opremu imali su i dosta vode, sendviča i grickalica, no kako su sati prolazili bilo im je sve teže disati unutar zatočenog automobila.

Vrijeme su kratili igrajući igrice na mobitelima i gledajući filmove na kćerinom putnom DVD playeru, no nakon jednog dana David je sve više počeo strahovati kako on, žena i kći iz automobila neće izaći živi.

Konačno je uspio putem mobitela dobiti svog brata u Teksasu, nakon čega je obaviještena i policija koja je s potragom započela u utorak navečer. Spasilačke ekipe, kamioni s ralicama i policajci pretraživali su snijeg, na mjestima visok i do tri metra, u nadi da će pronaći automobil Higginsovih.

Kada su ga konačno pronašli počelo je otkopavanje, a da bi tročlanu obitelj izvukli iz vozila morali su razbiti staklo. Premorenog i ošamućenog Davida, Yvone i Hannu prevezli su u bolnicu.

Njihov automobil bio je jedan od 32 vozila koja su zatrebala spašavanje zbog mećave.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara