Američka profesorica za New York Times: Zašto sam dala Karadžiću da me liječi

Američka profesorica za New York Times: Zašto sam dala Karadžiću da me liječi
Foto: EPA

Američka profesorica Jessica Stern objavila je u rubrici mišljenja New York Timesa članak "Zašto sam dopustila osuđenom ratnom zločincu da prakticira izlječenje energijom na meni? Mojih 48 sati nasamo s Radovanom Karadžićem" koji najavljuje i njenu novu knjigu koju je napisala na tu temu.

Podsjetimo, ratni zločinac i nekadašnji ratni vođa bosanskih Srba Radovan Karadžić je na doživotni zatvor osuđen nakon što je potvrđena njegova odgovornost za najteže ratne zločine u BiH, uključujući genocid u Srebrenici. Osuđen je za sudjelovanje u ukupno četiri zločinačka pothvata koji uključuju i opsadu Sarajeva, masovne progone Hrvata i Bošnjaka s ciljem etničkog čišćenja teritorija BiH te za uzimanje pripadnika Ujedinjenih naroda za taoce.

Nakon rata u Bosni Karadžić se skrivao od 1998. godine. Koristio je lažni identitet Dragana Dabića, pustio je dugu sijedu kosu i bradu i bavio se alternativnom medicinom u privatnoj ordinaciji u Beogradu. Radovana Karadžića uhitila je srbijanska služba sigurnosti u Beogradu 21. srpnja 2008. godine te je predan Okružnom sudu u Beogradu. Izručen je Haaškom sudu 30. srpnja. 

"Imao je nježne, njegovane ruke"

Karadžiću je 20. ožujka 2019. godine Haaški sud ukinuo jedinstvenu presudu iz ožujka 2016. godine, kada je osuđen na 40 godina zatvora, te mu je izrečen doživotni zatvor.

Više puta tijekom suđenja američka profesorica Jessica Stern susrela se s Karadžićem i on joj je, kako piše, želio pokazati svoje umijeće bioenergetskog liječenja. Između listopada 2014. i studenoga 2016. sastali su se 12 puta po četiri sata, "u malim stolicama za malim drvenim stolom u maloj sobi koju su im dali u zatvoru Ujedinjenih naroda u Haagu".

Profesorica Stern opisala je tako, između ostalog, kako joj je naložio da ispruži ruke ravno, s dlanovima nagore, paralelno sa stolom. Nakon toga je dodirnuo središte njezinih dlanova. "Imao je nježne, njegovane ruke doktora ili džentlmena, s predugim noktima", opisivala je. Rekao joj je neka misli na Boga, ili na nekoga koga istinski voli. I onda joj je naredio da počne moliti. Stao je iza nje i stavio ruke iznad njezine glave. Osjećala ga je kako miče ruke naprijed i nazad. “Osjećala sam neku vrstu elektriciteta kako mi zagrijava glavu i kako mi se počinje lagano vrtjeti. Ali ubrzo sam se počela smirivati, barem malo”, napisala je.

Odgovoran za zvjerski masakr u Srebrenici

Tako je Jessica Stern očarano opisivala impresije koje je na nju ostavio zloglasni ratni zločinac odgovoran za zvjerski masakr u Srebrenici.

Odgovorio je na njen interes za mističnim opsesijama. "Vidio sam neke vrlo čudne stvari. Rođakinja moje majke šaputala je životinjama kako bi ih iscijelila. Vidio sam je kako to radi. Jednu našu ovcu je ugrizla zmija. Ovce su umirale. Zgrabila je ovčje uho i šapnula nešto. Zatim je ovca ustala, otrgnula se i otišla", ispričao je Radovan Karadžić američkoj profesorici u Haagu, kako je opisala u New York Timesu.

"Kada smo bili mladi psihijatri, moja supruga i ja smo se zainteresirali za bioenergiju", ispričao joj je Karadžić te je dodao kako je i sam osjetio bioenergiju, koju je opisao kao "nešto poput magneta”.

"Može izliječiti glavobolju"

Tada je, kazao je Karadžić, "primijetio da može izliječiti glavobolju kod ljudi".

Stern piše da se nije bojala biti u blizini ratnog zločinca. "Znala sam i da je Karadžić, što god loše napravio, prije svega religiozan. Bila sam uvjerena da ću biti sigurna s njim, čak i ako mi se fizički približi", napisala je.

Jessica Stern članak završava priznanjem da se bila zarekla kako nikome neće govoriti o svom iskustvu s Radovanom Karadžićem, ali da joj se ipak čini kako je mnogo toga sadržano u priči o njegovoj vjeri u mistično i njegovoj moći manipulacije.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara