AMERIČKA VOJSKA POTVRDILA POGINULE I RANJENE U NASIRIJI

SALIYAH (Katar), 23. ožujka (Hina/AFP/Reuter) Američki vojnici su ubijeni i ranjeni u žestokim sukobima s iračkim snagama u Nasiriji, na jugu Iraka, potvrdio je u nedjelju američki zapovjednik u Kataru.

Uz to se dvanaest vojnika "smatra nestalima" nakon što su pali u zasjedu iračkih snaga blizu Nasirije, dodao je general John Abizaid, zamjenik zapovjednika američke operacije generala Tommyja Franksa na redovnom briefingu u glavnom stožeru u Kataru.

Američke snage su naišle na irački otpor na nekoliko mjesta na jugu Iraka, posebice u Nasiriji, gdje je u sukobima ranjeno i poginuo određen broj naših vojnika", rekao je on ne preciziravši njihov broj, ali ocijenivši da je broj mrtvih manji do deset.

"To je težak dan sukoba za koaliciju", ali "naše snage se nastavljaju boriti", izjavio je general Vince Brooks.

Iračke vlasti su izjavile u nedjelju da je 25 američkih i britanskih vojnika ubijeno u sukobima u Nasiriji.

General Abizaid je najavio da će američke postrojbe "uskoro" biti blizu Bagdad.

"Na dobrom smo putu. Uskoro ćemo stići u okolicu Bagdada", rekao je general John Abizaid.

On je također upozorio da se irački vojnici prerušavaju, katkad i kao civili, kako bi neočekivano ili iz zasjeda napali pripadnike američkih snaga.

"U nekoliko je incidenata danas uočeno ponašanje koje mogu opisati samo prerušavanje kako bi se približili neprijatelju ili uvukli u njegove redove", rekao je Abizaid.

Američki je general također ocijenio da je današnji dan za američke vojnike u Iraku bio dan dosad najvećeg otpora otkako je počela intervencija prošlog četvrtka.

"To je dan najtežeg otpora koji smo dosad doživjeli. Znamo da je pred nama još dana žestokog otpora, ali to svejedno neće ništa promijeniti u konačnom ishodu koji je izvjestan", rekao je Abisaid procijenivši da će trebati puno vremena da se osigura nadzor nad "elementima koji podupiru irački režim" u gradovima poput Basre i Nasirije.

"Mislim da svi mi trebamo shvatiti da će u tim velikim urbanim područjima biti potrebno dugo vrijeme kako bi se osiguralo da različiti elementi koji podupiru irački režim budu dovedeni pod kontrolu", rekao je Abizaid.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara