Američka vojska razvila eksplozivni materijal koji ima pet puta jači udar od postojećih

Foto: US Navy

AMERIČKI Ured za mornarička istraživanja tvrdi da su uspješno testirali novi tip eksplozivnog materijala koji može drastično pojačati udare njihovog naoružanja. Istraživanje traje već pet godina.

Projektili napravljeni od ove supstance iznimne gustoće mogu u eksploziji razviti i do pet puta veću energiju od postojećih oružja. Materijal je smjesa metala i polimera, a ima gustoću čelika i snagu aluminija. Iako se s ovim materijalom ubojitost oružja objektivno povećava, američka mornarica tvrdi da se upotrebom nove mješavine smanjuje mogućnost pogibanja nedužnih ljudi koji se nađu u okolini.

Projektili, granate i ostala municija u pravilu su konstruirani s čeličnim kućištem koji samo zadržava eksploziv u unutrašnjosti. Sada se to kućište zamjenjuje s novim materijalom koji je reaktivan te eksplodira samo kad projektil pogodi svoju metu. Novi materijali iznimno su izdržljivi i značajno pojačavaju efekt eksplozije. "Čelični projektil oslobađa kinetičku energiju po meti. Reaktivni projektil također eksplodira, ali se kinetička energija dezintegrira unutar mete i oslobađa kemijsku energiju. Kombinacija tih dviju energija daje pojačan efekt eksploziji", objasnio je prednosti novog oružja istraživač Clifford Bedford.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara